Brit oltásügyi vezető: Nem lehet az egész világot folyamatosan újraoltani

Brit oltásügyi vezető: Nem lehet az egész világot folyamatosan újraoltani

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem lehet az egész világot félévente újraoltani, jelentette ki kedden a brit oltásügyi vezető, Sir Andrew Pollard. A JCVI elnökének szavairól a The Daily Telegraph számolt be, ezt pedig az MTI szemlézte. Pollard az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlegének vezetője, egyben ő irányította az AstraZeneca koronavírus-vakcinájának kifejlesztését is. Pollard szerint Nagy-Britannia egyértelműen maga mögött tudhatja a járvány legrosszabb időszakát, „már csak ezen a télen kell túljutni.”

Az oltásügyi vezető úgy látja, a vakcinakampány sikere miatt összehasonlíthatatlan a mostani helyzet az egy évvel ezelőttivel. Tavaly januárban közel 39 ezren szorultak kórházi kezelésre, és volt olyan nap, amikor 1800-nál is többen haltak meg. A legfrissebb adatok szerint bár az új vírusvariáns gyorsan terjed, még sincsenek 12 ezren sem kórházban, hétfőn pedig 47-en haltak meg a koronavírus-fertőzöttek közül.

Az oltások Pollard szerint megakadályozzák a súlyos megbetegedés kialakulását, ezáltal azt is, hogy elfoglalják a kórházi ágyakat például a daganatos betegek elől. A professzor osztja azt a véleményt, hogy az omikronnak nevezett variáns enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi delta.

A negyedik, illetve a további oltási dózisok lehetősége kapcsán elmondta, a döntéshez több bizonyíték kell arra, hogy az újabb dózisok milyen hatékonyságúak. Úgy fogalmazott: nem lehet az egész világot minden négy-hat hónapban újraoltani, ez nem tartható fenn és nem is finanszírozható, ezért a jövőben a legveszélyeztetettebb lakossági csoportokra kell összpontosítani az oltási kampányokat.