Eddig példátlan dolog történt a magyar és a német kormány kapcsolatában

Eddig példátlan dolog történt a magyar és a német kormány kapcsolatában

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Olaf Scholz német kancellár (j) Berlinben 2022. október 10-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német kormány lemondta a már meghirdetett Német–Magyar Fórumot Berlinben – tudta meg a Szabad Európa. Információik szerint a német fél az utolsó pillanatban úgy döntött, „szeretne több civil szereplőt bevonni a szervezésbe német oldalról is”.

„Német–Magyar Fórum, Berlin, 2023. december 13–14., részletes program hamarosan” – csütörtök délután ötkor is ez szerepelt még a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület honlapján, pedig ekkor már több forrásból – köztük németből is – úgy értesült a Szabad Európa, hogy a rendezvény elmarad. Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem mint társszervező honlapján már nem is szerepel a decemberi programajánlóban a fórum. Mint a portál megtudta, a rendezvényt nem törölték, „csupán elhalasztották”, hogy mikorra, azt még senki nem tudja. A Szabad Európa szerint a decemberi esemény elmaradása így is példátlan a magyar–német kapcsolatok történetében.

A rednezvény elmaradását körmönfontan a magyar kormány is megerősítette, a Szabad Európa cikkének megjelenése előtt néhány perccel adott ki közleményt ezzel kapcsolatban Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Igaz, a közleményéből pont az nem derül ki, hogy lett volna valamilyen rendezvény, ami elmarad, így az a Szabad Európa cikkének ismerete nélkül nem is lenne igazán érthető. Ő azt írta, hogy „eljött az idő a továbblépésre, ugyanis még jobb, még tartalmasabb fórumokat szeretnének. A közös cél elérése érdekében a fórum szervezésében rendkívül nagy szerepet vállaló partnerek, a Német-Magyar Ifjúsági Szervezet, a Jugendwerk és az Andrássy Egyetem mellé további német partnereket is szeretnének bevonni a munkába.” Nyilatkozata szerint minderről, vagyis a fórummal kapcsolatos jövőbeli szervezési, formai és tartalmi kérdésekről szerdán eredményes megbeszélést folytatott Julia Gross-szal, Németország budapesti nagykövetével. Egyetértettek abban, hogy a fórum szervezésével és struktúrájával kapcsolatos szükséges fejlesztések után a fórumot a lehetséges első időpontban megrendezik, lehetőség szerint a jövő év első felében. „Azért dolgozunk, hogy a Páneurópai Piknik 35. évfordulójához méltó eseményt szervezzünk, hiszen a Páneurópai Piknik kulcsfontosságú volt a berlini fal leomlásában, valamint Németország és Európa újraegyesítésében” – mondta az államtitkár.

A német hivatkozás szerint míg a Magyar–Német Ifjúságért Egyesület, illetve az Andrássy Egyetem civil szereplő magyar részről, Németországban a kormány a szervező, ezen szeretnének a jövőben változtatni. A Szabad Európa szerint ez a hivatkozás annyiban érdekes, hogy a német fél számára eddig nem volt szempont a civilek hiánya, most a jelek szerint hirtelen olyan fontos lett, hogy inkább elhalasztanak miatta egy már meghirdetett fórumot. Ennek kapcsán pedig emlékeztettek, hogy a német–magyar kapcsolatok régóta több évtizedes mélyponton vannak, a magas szintű találkozók gyakorlatilag megszűntek. Orbán Viktor november 13-án ugyan találkozott Olaf Scholz kancellárral, de a megbeszélésekről utólag csak annyit lehetett megtudni, hogy „európai ügyekről egyeztettek”, ráadásul a magyar kormányfő azért ment a német fővárosba, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meghívására más uniós kormányfőkkel tárgyaljon. 

A Szabad Európa hangsúlyozta hogy a korábban szövetséges CDU–CSU-val is megromlott a Fidesz kapcsolata, az ő politikusaik sem jönnek szívesen Magyarországra. A portál információi szerint Friedrich Merz CDU-elnök sem hajlandó találkozni Orbán Viktorral, és a helyzet változására sem magyar, sem német oldalról nem számítanak rövid távon. 

Címkék: Németország