Egy kanadai politikai elemző Orbántól félti az ottani konzervatívokat

Egy kanadai politikai elemző Orbántól félti az ottani konzervatívokat

Stephen Harper volt kanadai miniszterelnök Orbánnal. (Fotó: Stephen Harper Twitter-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Orbán nem példakép a kanadai konzervatívok számára” címmel írt jegyzetet egy neves kanadai újságíró, miután Stephen Harper, az ország volt miniszterelnöke Budapestre látogatott és Orbán Viktorral közös fotót posztolt a napokban. A winnipegi újságban megjelent cikket jegyző Charles Adler magyar zsidó gyökerű, neves kanadai konzervatív rádiós és televíziós újságíró, politikai kommentátor – évekig vezette a Global Sunday nevű vasárnap esti politikai talkshow-t, amelyet egész országban sugároztak.

– A világ konzervatív pártjait – köztük az általa alapított kanadai pártot – tömörítő Nemzetközi Demokratikus Unió vezetőjeként Stephen Harper azt szeretné, ha a kanadai konzervatívok szorosabban együttműködnének Viktor Orban magyar jobboldali kormányával – írta a publicista. – Az a személy, akit Harper támogat, és akivel a kanadai konzervatívok együttműködését akarja, büszkén nevezi Magyarországot illiberális demokráciának. A muszlimokat, akik be akarnak vándorolni a Magyarországra, méregnek nevezte. Felszólította Ukrajnát, hogy békét kössön azzal, hogy megadja magát Putyinnak. Bár Magyarország a NATO tagja, Orbánnál keményebben senki sem küzdött azért, hogy a NATO ne támogassa Ukrajnát – írta (a magyar kormány azonnali tűzszünetet követel a felek között, de arra konkrétan nem szólította fel Ukrajnát, hogy adja meg magát Oroszországnak - a szerk.).

Arra is kitért, nem szereti rossz fényben feltüntetni szülőföldje kormányát, „de a lelkiismeret fontosabb a személyes érdeknél”. Szerinte Orbán, más jobboldali populistákhoz hasonlóan, azt mondja a magyaroknak, hogy pártja elkötelezett az ország keresztény identitása mellett, amelyet a liberális elitek fenyegetnek, akik ezt az identitást el akarják pusztítani. „Kedvenc mumusa Soros György, a magyar származású, amerikai útlevéllel rendelkező zsidó pénzember. Orbán azzal vádolja őt, hogy a muszlim bevándorlás támogatásával meg akarja fertőzni Magyarországot.”

Adler megemlíti Orbán 2018. március 15-i beszédét, aki a Kossuth téren így fogalmazott: „Olyan ellenséggel harcolunk, amely másmilyen, mint mi vagyunk. Nem nyílt sisakos, hanem rejtőzködő; nem egyenes, hanem fortélyos; nem becsületes, hanem alantas; nem nemzeti hanem nemzetközi; nem a munkában hisz, hanem pénzzel spekulál; nincs saját hazája, mert úgy érzi, övé az egész világ”.

Az újságíró azzal folytatta, ha Stephen Harper komolyan gondolja, hogy a kanadai konzervatívok Orbán Viktort akarják befogadni, és ha Pierre Poilievre kanadai ellenzéki vezető elég ostoba ahhoz, hogy kövesse mentora kívánságát, akkor a konzervatívok a következő kanadai választásokon tönkremennek. – De mielőtt ez megtörténne, az én hazám, amely nem Magyarország, az én szeretett Kanadám súlyosan meg fog sérülni – írja Charles Adler, és azt szorgalmazza, hogy Pierre Poilievre, a Konzervatív Párt jelenlegi elnöke világosan határolódjon el a mentora, Stephen Harper kanadai konzervativizmusról alkotott elképzelésétől. A jegyzet utolsó mondata is sokatmondó: „Orbán Viktor útja soha nem válhat Kanada útjává!”.