Hivatalos: Robert F. Kennedy Jr. független jelöltként indul az amerikai elnökválasztáson

Hivatalos: Robert F. Kennedy Jr. független jelöltként indul az amerikai elnökválasztáson

Robert F. Kennedy Jr. független jelöltként indul a 2024-es amerikai elnökválasztáson. (Fotó: AFP via Europress/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robert Francis Kennedy Jr. harmadik oldali, független jelöltként száll be a 2024-es amerikai elnökválasztási küzdelembe – jelentette a CNN. John F. Kennedy egykori elnök unokaöccse Philadelphiában jelentette be indulási szándékát. A Kennedy-család elhatárolódik.

Robert F. Kennedy Jr., az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy öccse, a szintén merénylet áldozatává vált egykori igazságügy-miniszter és szenátor Robert F. Kennedy tizenegy gyermeke közül a harmadik. 1954. január 17-én született, azaz esetleges megválasztása esetén 71 évesen iktatnák be elnöknek. Politikával eddig nem foglalkozott, sikeres, környezetvédelmi ügyekre specializálódott ügyvéd volt, ám az utóbbi évtizedekben inkább oltásellenes nézeteiről és egyéb közegészségügyi témájú összeesküvés-elméletek terjesztésével lett ismert. Hangoztatója annak a megcáfolt állításnak, hogy az oltások autizmust okoznának (az eredeti, a The Lancet nevű nagypresztízsű orvosi folyóiratban 1998-ban megjelent tanulmányt 2010-ben visszavonták, a szerzőt, dr. Andrew Wakefield-et pedig kizárták az orvosi kamarából). Sőt, a kötelező vakcinázást a népirtással rokonítja, azokat többször a holokauszthoz hasonlította, így aztán teljesen természetes, hogy a covidjárvány idején is fennen hangoztatta a kifejlesztett oltásokkal kapcsolatos szkepticizmusát. Az afrikaiak vakcinalizációját milliárdokkal támogató Bill Gatest illetve az amerikai közegészségügyi központot 2022 végéig vezető Anthony Faucit pedig azzal vádolta meg, hogy a valódi kutatásokat elnyomják, és a „Big Pharma” azaz a nagy gyógyszercégek kezére játszanak.

Kennedy korábban Joe Biden amerikai elnök demokrata előválasztási kihívójának tűnt, ezzel a bejelentésével viszont kiszállt a demokrata versenyből. Az előválasztási kampány részeként többször is ellátogatott a fontos előválasztási államokba, New Hampshire-be vagy Dél-Karolinába. Ezekben az államokban viszont még kétszámjegyű népszerűséget sem tudott elérni a közvéleménykutatók szerint, vagyis a felmérések szerint nem lett volna esélye a hivatalban lévő elnökkel szemben, így érthető, ha a demokrata párton kívül próbálkozik.

Harmadik oldali jelöltek viszont az amerikai kétpártrendszer – nagyjából Andrew Jackson 1828-as megválasztásakor történt – megszilárdulása óta nem tudtak sikert elérni, annak ellenére sem, hogy többször is kétszámjegyű szavazatarányt szerezve befolyásolták a végeredményt. Theodore Roosevelt, egykori republikánus elnökként elégedetlen volt William H. Taft-tal, és megalakította a Progresszív Pártot: 27,4 százaléka arra volt jó, hogy a demokrata Woodrow Wilson legyen az elnök, 41,8 százalékot elérve. A demokrata pártból kiváló George C. Wallace 13,5 százalékot szerzett 1968-ban, ezzel a 43,4 százalékos Richard M. Nixont juttatta elnöki székbe. 1992-ben Ross Perot 19 százalékot szerzett, így lehetett elnök az inkumbens George H. W. Busht legyőzve Bill Clinton 43 százalékkal. Az ilyen harmadikutas indulások tehát nem voltak veszélyesek a demokrata-republikánus kétpártrendszerre, viszont jelentősen gyengítették azt az oldalt, ahonnét a jelölt kivált, vagy amelyik oldalhoz a jelölt politikai filozófiája közelebb állt.

Robert F. Kennedy Jr. esetében a felmérések szerint az ő indulása inkább Joe Bidennek ártana. Nemcsak amiatt, mert a Kennedy név demokrata érzelmű szavazókat tudna átszavazásra átcsábítani, hanem amiatt is, mert a felmérések szerint a liberális oldalon erősebb az oltásellenesség, különösen az a (téves és megcáfolt) hit, miszerint a kötelező gyerekkori oltások autizmust okoznak. Egy Reuters/Ipsos felmérés szerint egy esetleges háromjelölti elnökválasztáson 40 százalék szavazna Donald Trumpra, 38 százalék Bidenre, 14 százalék pedig Kennedyt támogatná (a maradék 6 százalékon több más jelölt között osztozna meg). Tekintettel azonban arra, hogy utóbbi időben Kennedy inkább szélsőjobboldali megmondóemberekkel épített ki jó kapcsolatot (így például Alex Jones műsorában is szerepelt, fellépett Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója és a QAnon-összesküvés elmélet terjesztője, Michael Flynn oldalán, ahogy Tucker Carlsont is támogatói között tudhatja), nem lehetetlen, hogy republikánus oldalról több szavazót tudna elvonni, mint demokrata oldalról. Ezt alátámasztani látszik, hogy a FiveThirtyEight közvéleménykutatásokat összegző oldal szerint Kennedy népszerűbb a republikánus szavazók körében.

A Kennedy-család nézetei miatt már többször elhatárolódott tőle, ahogy most is: az elnökválasztáson indulásról szóló bejelentés után négy testvére (Rory Kennedy, Kerry Kennedy, Joseph P. Kennedy II illetve Kathleen Kennedy Townsend) közzétettek egy nyilatkozatot: „Bobby, bár lehet, hogy ugyanazt a vezetéknevet viseli, mint apánk, de nem osztozik vele értékeiben, nézeteiben vagy ítéleteiben. A mai napi bejelentés rendkívül elszomorító számunkra. Elítéljük jelöltségét és úgy hisszük, az az ország számára ártalmas.”