Kézfogás helyett hajlonganak a kínaiak – videóval

Kézfogás helyett hajlonganak a kínaiak – videóval

Hagyományos kínai köszönés koronavírus-járvány idején (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Terjednek az újfajta köszönések a koronavírus miatt, a fertőzéstől való félelmükben az emberek egyre több helyen kerülik közvetlen fizikai kontaktusoktól, így lassan a kézfogás is kimegy a divatból. Helyette inkább könyökpuszival vagy lábpacsival üdvözlik egymást az emberek. Ez utóbbi népszerűsítésére – a járvány kitörésének helyszíneként nyilvántartott – kínai Vuhanban vicces videót forgattak, amelyen azt látni, ahogy a helyiek a lábukkal pacsizva köszönnek egymásnak. 

Az Egyesült Államokban pedig egy szenátor indított mozgalmat, hogy a vírus megfékezése érdekében az emberek kézfogás helyett a könyökök összeütésével, azaz könyökpuszival köszöntsék egymást. Orbán Viktor is így köszöntötte az egyik kínai maszkszállítmányt hozó kínai gép pilótáját.

De vannak más alternatív módszerek is, például az integetés vagy a meghajlás, amelyek annyiban jobbak, hogy ily módon tényleg el lehet kerülni a közvetlen testi érintkezést. A meghajlásos módszer pedig még kellő tiszteletet is kifejez, amint ez az alábbi kínai videón látható. A konfuciánus gyökereiről ismert kelet-kínai Quzhou városában a hagyományos köszöntést, a zuoyi-t (meghajlás, miközben a kezeket maguk előtt összefonják) népszerűsítik. A város egyik kerületének több mint 110 iskolájában és óvodájában tanítják a régi-új üdvözlési módot. A helyi hatóságok és a politikusok járnak elöl jó példával, ők is így köszöntik egymást a tárgyalásokon vagy üléseken. Ez számukra nem is olyan nagy újdonság, a város címerében már 2018 óta szerepel a „zuoyi” jelképe.

Security Check Required

null