Kizárták Donald Trumpot a választási indulásból Maine államban

Kizárták Donald Trumpot a választási indulásból Maine államban

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kizárta Donald Trumpot az elnökválasztási indulásból Maine állam közigazgatásának demokrata párti vezetője a helyi idő szerint csütörtök este megjelent döntésével. Shenna Bellows hivatali hatáskörében eljárva döntött így, helyt adva egy erről szóló kérelemnek. Arra hivatkozott, hogy a 2021. január 6-i eseményekben, vagyis a Capitolium ostromában játszott szerepével kimeríti az alkotmány 14. kiegészítésének kitételét: a jogszabály nem teszi lehetővé a hivatalviselést „zendülés érintettjeinek”. A döntése ellen lehetőség van fellebbezni.

Nem Maine az első állam, amely így döntött. Korábban Colorado állam legfelsőbb bírósága határozott úgy, hogy ugyanezen ok miatt kizárja a korábbi elnököt az újbóli indulásból. A republikánus párt helyi szervezete fellebbezést nyújtott be és az állam, egyébként demokrata közigazgatási vezetője végül azt közölte, hogy Donald Trump is szerepelni fog a republikánusok előválasztási szavazólapján. Közleményében mindenesetre azon meggyőződésének adott hangot, hogy Colorado legfelsőbb bírósága jogos és igazolt döntést hozott, egyben arra biztatta a szövetségi legfelsőbb bíróságot, hogy „gyorsan cselekedjen”.

Donald Trump választási indulásának megakadályozására több államban indítottak különböző szervezetek pereket, a többi között Texasban, Nevadában, Wisconsinban és Michiganben. Utóbbi állam legfelsőbb bírósága már korábban úgy határozott, hogy nem zárja ki a volt elnököt az indulásból az elnökválasztáson.

Az Egyesült Államokban január 15-én kezdődik az előválasztások folyamata amikor minden államban voksolnak a republikánus szavazók elnökjelöltjükről. A jelölt személyéről március 5-én határoznak, akkor derül ki, hogy ki indul majd republikánus színekben a jövő novemberi elnökválasztáson.

(MTI)