Hétfő délután is légiriadó volt Kijevben (videóval)

Hétfő délután is légiriadó volt Kijevben (videóval)

Szállodavendégek várják a légiriadó végén egy óvóhelyen Kijevben 2023. május 8-án (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy közelegnek a Győzelem-napi ünnepségek Oroszországban, jelentősen megszaporodtak az Ukrajna elleni drón- és rakétatámadások is. Hétfő hajnalban a háború kitörése óta az eddigi legintezívebb dróntámadás érte az ukrán fővárost: legalább 35 iráni gyártású Sahed-drón érte el a régiót, ezek többségét a légvédelem lelőtte.

Én hétfő reggel érkeztem az ukrán fővárosba vonattal Lengyelországból – a halókocsiban egy orvos házaspárral együtt utaztam, ők egy külföldi konferenciáról tartottak hazafele. Éjfél körül kétségbeesve hívta fel őket a 11 éves lányuk Kijevből, hogy fél: szólnak a szirénák és robbanásokat hall. A szülők telefonon keresztül próbálták nyugtatni pánikoló gyerekeküket, és a két fal szabályt magyarázták neki: olyan helyiséget keressen a házban, ahol legalább két ablak nélküli fal van közte és a külvilág között.

Reggelre kiderült, hogy szerencsére senki sem halt meg a főváros elleni éjszakai támadásokban, viszont öten megsérültek akkor, amikor a lelőtt drónok roncsdarabjai lakóházra estek. Egy kétemeletes épület elég komolyan megsérült, ugyanakkor egy másik drón a kijevi nemzetközi repülőtér területére zuhant – a háború kitörésekor ezen a reptéren ragadt a Wizz Air légitársaság három gépe is. Odesszát is támadás érte az éjszaka, itt egy élelmiszer-áruház gyulladt ki és égett le a rakétatámadás miatt. A Fekete-tenger partján lévő várost KH-22-es rakétákkal támadták. Ezenkívül robbanásokat jelentettek Herszon és Zaporizzsja régiókból is.

Délben aztán én is megtapasztaltam, milyen egy légiriadó Kijevben: tizenkettő óra után pár perccel megszólaltak a szirénák, és a telefonomra letöltött alkalmazás is riasztott, valamint a hotel biztonsági rendszere is gondoskodott arról, hogy még a szunyókálókat is kiugrassza az ágyból. A vendégek fegyelmezetten lementek a mélygarázsba, ahol komoly óvóhelyet rendeztek be: vannak ágyak, rengeteg szék, asztalok társasjátékokkal, víz, kávé, mosdó, és a wifi is működik. A riadót végül helyi idő szerint 12:43-kor fújták le.

Ukrajnai utunkat az alábbi civil szervezet segítette: