Navalnij szabadon bocsátását követeli a német és a brit külügyminiszter

Navalnij szabadon bocsátását követeli a német és a brit külügyminiszter

A Moszkva városi bírósága által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (b) egy üvegkalitkában áll perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án (Fotó: MTI/AP/Moszkva városi bírósága)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus azonnali és feltételek nélküli szabadon engedését követelte kedden Moszkvától Dominic Raab brit külügyminiszter. Szerinte az alapvető normákat felrúgó bírósági határozat egy mérgezés áldozatát veszi célba, ahelyett, hogy a felelősöket büntetné. – Mindez mutatja, hogy Oroszország nem teljesíti a nemzetközi közösség felelősen viselkedő tagjaitól elvárt legalapvetőbb kötelezettségeket sem – hangsúlyozta Dominic Raab.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy egy moszkvai bíróság kedden letöltendő börtönbüntetésre módosította az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben Navalnijra kirótt három és fél éves, akkor még felfüggesztett szabadságvesztést. Azzal indokolta a döntést, hogy az ellenzéki politikus megsértette a büntetés felfüggesztésének feltételeit.

A német külügyminiszter is azt közölte, hogy súlyos csapás a szabadságjogokra és a jogállamiságra Alekszej Navalnij elítélése. Heiko Maas Twitter-bejegyzésében kiemelte, hogy „Navalnijt azonnal szabadon kell bocsátani”. A német diplomácia vezetője rámutatott, hogy az illetékes moszkvai bíróság egy olyan ítéletet változtatott még keményebb büntetést előíró döntésre, amelyről az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017-ben megállapította, hogy önkényes, és el is marasztalta miatta az orosz államot.

A német kormány az utóbbi időszakban többször sürgette Alekszej Navalnij és a támogatására szervezett oroszországi tüntetéseken őrizetbe vett demonstrálók azonnali szabadon bocsátását. Legutóbb hétfőn, amikor Martina Fietz helyettes kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: a szövetségi kormány arra is ismételten felszólítja az orosz kormányt, hogy tárja fel az ellenzéki politikus ellen „vegyi fegyver bevetésével orosz földön” végrehajtott tavaly nyári támadás körülményeit.

(MTI)