Nemzetközi össztűz zúdul a Zelenszkijjel hűvösen viselkedő Orbánra

Nemzetközi össztűz zúdul a Zelenszkijjel hűvösen viselkedő Orbánra

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szinte egyedüliként nem tapsolta meg Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnököt Brüsszelben, 2023. február 9-én. (Fotó: AFP/Maurizio Orlando / Hans Lucas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amint arról már beszámoltunk, Orbán Viktor csütörtökön igencsak hűvösen viselkedett rövid európai körútja végén Brüsszelbe érkezett ukrán elnökkel. Miközben a terembe lépő Volodimir Zelenszkijt az állam- és kormányfők tapsa fogadta, a magyar miniszterelnök tüntetően rá sem nézett az elnökre, és nem is tapsolt. Később ugyan több európai vezetővel tárgyalóasztalhoz ült, de a megbeszélés elején is kerülte a közvetlen kontaktust Zelenszkijjel, igaz, végül mégis kezet fogott vele, miután az ukrán elnök megismételte korábbi kijevi meghívását.

A nemzetközi sajtó nem hagyta szó nélkül a magyar kormányfő udvariatlan gesztusát. A 168.hu gyűjtése szerint az osztrák Exxpress által megkérdezett politológus arról beszélt, ugyan közel sem olyan egységes az európai álláspont, mint ahogyan a szívélyes fogadtatásból gondolni lehetne, de kétségtelen, hogy Orbán volt szinte az egyetlen, aki nem tapsolt. A politológus a kárpátaljai magyarok kényszersorozásával magyarázta a magyar kormányfő viselkedését.

A Newsweek cikkében az olvasható, hogy „Putyin régi szövetségese a kamera előtt lekezeli Zelenszkijt”. A cikk felemlegeti, hogy Orbán a tavalyi választási győzelem értékelésénél is az ellenségek között emlegette Zelenszkijt.

A brit Express arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor 2010 óta szoros kapcsolatot épített ki Putyin orosz elnökkel, megtagadta a fegyverszállítást Ukrajnának, illetve egy zártkörű beszélgetésen senkiföldjének nevezte Ukrajnát.

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő – aki az elmúlt években a magyar kormányfő egyik legádázabb bírálója lett – a Twitteren azt írta, hogy „Orbán még arra sem képes, hogy megtapsolja egy olyan nemzet vezetőjét, amelyet Oroszország épp eltöröl a Föld színéről. 1956 szelleme végleg elhagyta a magyar rezsimet...”


Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő, aki szintén rendszeresen bírálja Orbánt, ugyancsak a Twitteren kommentálta a történteket: „Nézd, ki nem tapsol Zelenszkijnek. Spoiler: Orbán. Hát persze.”