Öngyilkos lett egy orosz háborús blogger

Öngyilkos lett egy orosz háborús blogger

Ukrán katona tüzet nyit orosz állásokra a Donyecki területen fekvő Avdijivka környékén 2023. augusztus 18-án (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öngyilkosságot követett el Andrej Morozov, egy ismert háborúpárti orosz blogger, miután éles kritikákat váltott ki egy bejegyzése, melyben azt állította, hogy az orosz hadsereg 16 000 katonát vesztett a kelet-ukrajnai Avdijivka város elfoglalásakor – írja a The Guardian. Morozov ultranacionalista kommentátor volt, aki 2014-ben az oroszok által támogatott szakadárok oldalán harcolt Kelet-Ukrajnában, és részt vett az Ukrajna elleni invázióban.

Vasárnap Morozov azt írta 120 ezer követőjének a Telegramon, hogy Oroszország 16 ezer fős személyi állományt és 300 páncélost veszített Avdijivka hónapokig tartó elfoglalása során. A poszt heves bírálatokat váltott ki magas rangú orosz propagandisták részéről, akik „az orosz védelmi minisztérium rágalmazásával” vádolták a bloggert. Morozov kedd reggel utolsó üzeneteiben bejelentette öngyilkosságát, és azt mondta, hogy felettesei nyomást gyakoroltak rá, hogy törölje az Avdijivkában elszenvedett veszteségek számát részletező posztot.

Oroszország elrejti háborús veszteségeit, és az ukrajnai inváziójának valódi áldozatainak száma továbbra is titok, bár nyugati tisztviselők szerint a háború több mint 315 000 halott és sebesült katonájába került az országnak.