Republikánus frakcióvezető: átvesszük az alsóházat a demokratáktól

Republikánus frakcióvezető: átvesszük az alsóházat a demokratáktól

A voksának leadását jelző jelvény egy szavazó ingén az amerikai félidős kongresszusi választásokon az Idaho állambeli Boise-ban 2022. november 8-án (Fotó: MTI/AP/Idaho Statesman/Darin Oswald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még számolják a szavazatokat, azaz még koránt sem dőlt el semmi, ám már jönnek az első reakciók az amerikai félidős választások folyamatban lévő eredményeire. Az elnöki ciklus félidejében megtartott voksoláson a Kongresszus teljes alsóházáról, azaz 435 képviselőről, míg a felsőház, a száz tagú szenátus 35 helyéről, valamint további 36 kormányzó személyéről dönthettek az amerikaiak.

Jelenleg úgy néz ki, a republikánusoknak 198, míg a demokratáknak 178 mandátuma már megvan az alsóházban, ahol 218 képviselői hely kell a többséghez. A száz fős szenátusban nagyon szoros a helyzet, 48-48 mandátumon állnak a pártok, ám a demokratáknak sikerült egy helyet elcsaklizniuk a republikánusoktól, így ők jöhetnek ki győztesen a felsőházban. Az alsóházban a zászló egyelőre a republikánusoknak áll: ők 8 helyet szereztek meg a demokraták elől, míg a másik oldalon ez a szám egyelőre három.

Ennek fényében a Kongresszus alsóházának republikánus frakcióvezetője úgy nyilatkozott, a jelenlegi trendek alapján úgy néz ki, pártjuk többséget fog szerezni. „A Republikánus Párt újra irányba helyezi Amerikát” – mondta Kevin McCarthy, akinek kinevezését még Donald Trump korábbi republikánus elnök is támogatta. „Hadd mondjam el önöknek, későre jár, de amikor holnap felébrednek, mi leszünk többségben, Nancy Pelosi pedig kisebbségben” – jelentette ki McCarthy.

A demokraták megszólított házelnöke, Nancy Pelosi ugyanakkor szintén optimistán nyilatkozott. „Jelöltjeink erősen felülmúlják a várakozásokat” – közölte a demokrata politikus, akit egyébként 19. alkalommal újraválasztottak, így immár 1987 óta folyamatosan tagja a washingtoni alsóháznak. Mivel azonban Pelosi férjét, Paul Pelosit alig két héttel ezelőtt erőszakos támadás érte kaliforniai otthonukban, ezért a BBC szerint az eset kérdéseket vethet fel a vezető demokrata jövőjét illetően, mármint hogy folytatja-e megbízatását. Ha azonban a republikánusok nyernek, akkor Pelosi értelemszerűen elveszíti házelnöki tisztségét.

Az amerikai félidei választásokról írt korábbi cikkünket ide kattintva olvashatják!