Szijjártó Péter: Újabb túszok szabadultak ki, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek

Szijjártó Péter: Újabb túszok szabadultak ki, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek

A Gázai övezetből palesztin sebesülteket szállító mentőautók érkeznek a rafahi határátkelőn át Egyiptomba 2023. november 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Haitham Imad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A katari kormány közvetítésének köszönhetően vasárnap újabb túszok szabadultak ki a Hamász fogságából, köztük a két magyar állampolgárságú gyermek – közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán azt írta: ezáltal mindhárom olyan magyar túsz visszanyerte szabadságát, aki az izraeli-Hamász megállapodás alapján a szabadon bocsátandó kategóriába tartozott (nők és gyermekek). – A katari államminiszter kollégának köszönetemet fejeztem ki azért, hogy az ígéretüknek megfelelően segítették a magyar túszok kiszabadulását – tette hozzá Szijjártó Péter.

Az MTI beszámolója szerint a magyar állampolgársággal is rendelkező két kislány, a 8 éves Ella és a 15 éves Dafna Eljakim édesapjuknál, a Nahal Óz kibucban töltötték október első hétvégéjét, amikor a Hamász fegyveresei betörtek Izrael déli részébe. A terroristák megölték édesapjukat, Noamot, élettársát, Diklát, valamint Dikla 17 éves fiát, Tomert. A kislányok édesanyja, Majan Zin magyar állampolgár, azóta harcolt kiszabadításukért, azt is felajánlotta, hogy átveszi a lányok helyét a túszok között.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a Hamász és Izrael között pénteken indult tűzszünet során legalább, a Hamász október 7-i támadássorozata után a Gázai övezetbe hurcolt túszt cserélnek ki 150 bebörtönzött palesztinra. Izraeli adatok szerint a palesztin radikálisok összesen 240 főt hurcoltak el Izraelből október 7-én. A zsidó állam egyébként azt is közölte, amennyiben egy nap legalább 10 további túszt engednek el a palesztinok, úgy aznap egy nappal kitolják a tűzszüntet. A BBC szerint vasárnap újabb 14 izraelit, és három thai nemzetiségű túszt adott át a Hamász a Nemzetközi Vöröskeresztnek.

A Hamász október 7-i támadásaiba összesen 1200 izraeli vesztette életét. A rá adott izraeli válaszcsapásokba, illetve a Gázai övezetben indított szárazföldi műveletekbe eddig 15 ezer palesztin, köztük több ezer gyerek és nő halt meg.

A legújabb palesztin-izraeli háborúról Reptér című külpolitikai műsorunkban is többször foglalkoztunk. A legutóbbi, Grünhut Zoltánnal folytatott beszélgetést alább tudják meghallgatni: