Szorosabbra fűzné Magyarországgal való kapcsolatait Vietnám

Szorosabbra fűzné Magyarországgal való kapcsolatait Vietnám

Vuong Dinh Hue, a vietnámi nemzetgyűlés elnöke. Fotó: vietnámi külügyminisztérium oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magas rangú vietnámi delegáció látogat Magyarországra június 26-án Vuong Dinh Hue, a vietnámi nemzetgyűlés elnökének vezetésével, amitől a szocialista ország azt várja, hogy tovább erősödnek a kétoldalú együttműködési kapcsolatok.

A vietnámi politikai rendszerben a nemzetgyűlés elnöke az egyik legfontosabb szereplő, így Hue látogatása nem tekinthető pusztán szimbolikus gesztusnak. A vietnámi politikus 2011 és 2013 között pénzügyminiszterként szolgált a hazájában, majd a párt gazdasággal foglalkozó szerveiben töltött be vezető tisztségeket. Hue így a vietnámi gazdaság elismert szakértője, aki kilencvenes években a Vietnámi Penzügyi Akadémián tanított közgazdaságtant.

Hazánk és Vietnám kapcsolatai egyébként évek óta felívelőben vannak, a két ország közötti kétoldalú kereskedelem például a közelmúltban történelmi rekordot döntött, és meghaladta a több mint 1 milliárd dollárt. 2016-ban Magyarország megindított egy 500 millió eurós kötött segélyhitelprogramot – ami Magyarország legjelentősebb hitelprogramja –, mellyel hazánk olyan területeken vesz részt Vietnám újjáépítésében, mint az egészségügy, az oktatás, a vízellátás és a mezőgazdaság.

2018-ban aztán a két fél az átfogó partnerség szintjére emelte a magyar-vietnámi kapcsolatokat. Akkor Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelezte: a világgazdaság abba a fejlődési szakaszba lépett, amikor a technológia, a tőke és az áruk nemcsak Nyugatról áramolnak Keletre, hanem fordított irányban is. Az átfogó partnerség keretében fontos szerepet kapott a turizmus fejlesztése, a két ország vállalkozóinak beruházásokra buzdítása, a magyar állami ösztöndíjprogram (ebben 200 vietnámi diák vehet részt), valamint az, hogy Magyarország kiemelkedő színvonalú kulturális képviseletet nyit Vietnám fővárosában. A Vietnámi Kommunista Párt főtitkára, Nguyen Phu Trong akkor elmondta, hogy hazája elsődleges stratégiai partnereként tekint Magyarországra és köszönetét fejezte ki a magyar nép hatékony segítségéért Vietnám „honvédelmi harcaihoz” és az ország újraépítéséhez.

Tovább erősítette a két ország kötelékét, hogy Magyarország az uniós tagországok közül az elsők között hagyta jóvá 2020-ban az Európai–Vietnámi Szabadkereskedelmi Megállapodást (EVFTA) és az Európai – Vietnámi Beruházásvédelmi Megállapodást (EVIPA). Ami az előbbit illeti, a megállapodás szinte teljes mértékben eltörölte a két térség között érvényben lévő vámokat. A Vietnámba irányuló uniós exportra kivetett vámok 65 százaléka a szabadkereskedelmi megállapodás hatálybalépését követően azonnal megszűnt, míg a fennmaradó vámokat tíz év alatt, 2030-ig fokozatosan vezetik ki. Ami pedig az unióba irányuló vietnámi exportot illeti, a vámok majdnem háromnegyede érvényét vesztette a megállapodás hatálybalépésével, a többi vám kivezetésére pedig egy hétéves időszak áll rendelkezésre. A szabadkereskedelmi megállapodás emellett a Vietnámmal folyatott kereskedelem előtt álló számos nem vámjellegű korlátozást is enyhített.

Az persze más kérdés, hogy az elkövetkezendő években mit is láthatunk majd abból, hogy Vietnám az Európai Unió szabadkereskedelmi partnere lett. Mint ismert, Vietnám ma már saját autógyárral is rendelkezik, a VinFast azt tervezi, hogy az elkövetkezendő években éves szinten 250 ezer autót gyárt le, a megcélzott piacok között pedig ott lesz az Európai Unió is, ahová a szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően olcsóbban juthatnak el a vietnámi autók. Ennél is fontosabb, hogy az EVFTA lehetővé teszi az európai cégeknek, hogy ők is induljanak a vietnámi közbeszerzési pályázatokon, így a jövőben részt tudnak venni az állami és a PPP-projektekben is.

Sokan ezért abban bíznak, hogy az EVFTA keretében a magyar vállalatok is bekapcsolódhatnak a vietnámi gazdaság és infrastruktúra fejlesztésébe. A vietnámi delegáció látogatása során a vietnámi küldöttek egyébként nem csak a magyar minisztériumok, hanem a magyarországi vietnámi közösség és más, európai vietnámi üzleti körök képviselőivel is találkoznak. Vuong Dinh Hue ezért azt reméli, hogy látogatása után tovább fognak erősödni a kétoldalú együttműködési kapcsolatok.