Távozásra szólította fel Lukasenkát a Nobel-díjas belarusz írónő

Távozásra szólította fel Lukasenkát a Nobel-díjas belarusz írónő

Szvetlana Alekszijevics (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alekszandr Lukasenka háborút hirdetett a nép ellen – jelentette ki a Szabad Európa Rádióban a Nobel-díjas belarusz írónő, Szvetlana Alekszijevics. A Fiúk cinkkoporsóban szerzője elítélte a rendőri erőszakot, állítása szerint az elmúlt napok kegyetlenségei sokkolták őt. Mostanra már két halálos áldozata is van a demonstrációkkal szembeni hatósági intézkedéseknek.

Alekszijevics szerint Lukasenkának távoznia kell a hatalomból, elkerülendő egy véres polgárháború kirobbanását. – Senki nem akar vért. Csak te akarod a hatalmat. És a hatalomvágyad az, ami vért követel – jelentette ki a 72 éves írónő.

A Nobel-díjas szerző szerint a belarusz nép teljesen biztos benne, hogy Lukasenka elvesztette a választást ellenfelével, Szvetlana Tyihanovszkajával szemben. Utóbbi a héten aztán Litvániába távozott, a feltételezések szerint a hatóságok kényszerítették az ország elhagyására és egy videóüzenet közzétételére. Ebben Tyihanovszkaja arra kérte az embereket, térjenek haza otthonaikba.

Alekszijevics hozzátette, senki nem látja ma azokat, akik támogatnák Lukasenkát, főleg nem a választáson történtek óta. – Hogyan bízhatna meg bárki benne, látva azt, ami az utcákon zajlik? – tette fel a kérdést. Az írónő szerint Lukasenkáék az országba hívhatták az orosz rohamrendőrség, az OMON erőit, hogy segítsenek leverni a tüntetéseket. – Szinte embertelen, sátáni dühöt látunk, és nehéz elhinni, hogy ez a belarusz OMON lenne – mondta Alekszijevics.

Azt látja, hogy más városokban a helyi rendőrök megtagadják az emberekkel szembeni erőszakot, Minszkben viszont dühödt indulattal esnek a tiltakozóknak. Szerinte nem reális, hogy a belarusz rendőrök így bánnának nővéreikkel, édesanyjukkal, a saját honfitársaikkal.

Az írónő úgy látja továbbá, hogy ha le is mond Lukasenka, azt sem teheti meg úgy, hogy csak simán elsétáljon, miután felelnie kell a vérontásért.

Eközben a litván külügyminiszter, Linas Linkevicius arról beszélt csütörtökön egy litván rádiónak: Tyihanovszkaja számára idő kell, hogy eldöntse, hogyan folytatja a jövőben. Azt követően pedig Lukasenka ellenfele maga tesz majd bejelentést a szándékairól. Linkevicius elmondta, Tyihanovszkaja – mint ő azt többször kiemelte – nem hivatásos politikus, és így hatalmas teher szakadt a nyakába, amire nem volt felkészülve. Tyihanovszkaja jelenleg a koronavírusügyi intézkedéseknek megfelelően tizennégy napig karanténban lesz.

A tiltakozások szerdán és csütörtökön is folytatódtak. Tegnap nők ezrei formáltak élőláncot, és haladtak végig virágokkal Minszk utcáin.