Többezer fős tüntetés robbant ki Baskírföldön

Többezer fős tüntetés robbant ki Baskírföldön

Fotó: Unsplash/Bill Oxford

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rohamrendőrök könnygázzal, villanógránátokkal és gumibotokkal oszlatták a tüntetőket az oroszországi Baskíria területén, miután egy helyi ellenzékit szerdán négy év börtönbüntetésre ítéltek, miután felszólalt a Kreml ukrajnai inváziója ellen – adta hírül a CNN. A RIA Novosztyi orosz állami médium szerint videókon látható, amint Fail Alszinov ellenzéki aktivista támogatói összecsapnak a rendőrökkel a bíróság közelében, ahol etnikai gyűlöletkeltésért ítélték el az aktivistát.

Baskíria belügyminisztériuma a Telegramon közzétett bejegyzésében „nem engedélyezett gyűlésnek” nevezte a tüntetéseket, és közölte, hogy a rendőrség nyomozást indított a „tömeges zavargások” ügyében.

Az OVD-Info, egy független orosz tüntetésfigyelő csoport szerint mintegy 20 embert vett őrizetbe a rendőrség.

A helyszínen készült videókon az látszik, hogy több ezer tüntető gyűlt össze, néhányan Baskíria kék-fehér-zöld zászlaját lobogtatták és a „szabadság” szót skandálták, és hógolyókkal dobálták meg a rohamrendőröket. A rendőrség könnygázt vetett be, és a gyűlés területén korlátozta az internetkapcsolatot.