Vucicék szerint mindent megnyertek az előre hozott választásokon

Vucicék szerint mindent megnyertek az előre hozott választásokon

Aleksandar Vucic szerb államfő (k) és Ana Brabic miniszterelnök (j) sajtóértekezletet tart a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) eredményváró rendezvényén az előrehozott szerbiai választások estéjén, 2023. december 17-én Belgrádban (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2012 óta kormányzó Szerb Haladó Párt győzött a vasárnapi szerbiai előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon – derült ki az illetékes választási bizottságok hétfői előzetes eredményeiből, amelyeket már csaknem teljes feldolgozottság mellett közöltek.

Az országos választási bizottság 96 százalékos feldolgozottság mellett a honlapján közölte, hogy az előrehozott parlamenti választáson a részvételi arány 58,69 százalékos volt. Az országos választást a voksok 46,72 százalékának megszerzésével a Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte meg. A második helyen az ellenzéki Szerbia az erőszak ellen nevű lista végzett a szavazatok 23,56 százalékával. Az eddigi kisebbik kormánykoalíciós partner, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) lett a harmadik 6,56 százalékkal.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján az országgyűlésbe bekerült még a jobboldali Remény koalíció (5,04 százalék), és a civilekből álló, A nép egy hangja nevet viselő lista (4,69 százalék). A testület eredményei alapján három nemzeti kisebbségi párt jutott be a parlamentbe. Az albán kisebbségnek kettő, a bosnyák kisebbségnek három, míg a Vajdasági Magyar Szövetségnek hat politikusa kerülhet be a parlamenti patkóba.

A vajdasági tartományi választáson az SNS a voksok 47,33 százalékát, a Szerbia az erőszak ellen a 21,88 százalékát, a VMSZ a 6,33 százalékát, az SPS az 5,09 százalékát, míg a Remény koalíció az 5,15 százalékát szerezte meg. A vajdasági tartományi választáson a részvételi arány 59,19 százalék volt. A Szerb Haladó Párt saját felmérése szerint Belgrádban is a Szerb Haladó Párt győzött egy hajszállal megelőzve a baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listáját, amely választási csalással vádolja az SNS-t. A városi választási bizottság még nem közölte előzetes eredményeit.

A választási bizottságoknak a végleges eredményeket az urnazárást követő 96 órán belül kell közölniük, ami azt jelenti, hogy leghamarabb csütörtök este derülnek ki a hivatalos és végleges eredmények, ám az ellenzék máris jelezte, több helyen is szabálytalanságokat észlelt, így várhatóan néhány választóhelyen meg kell ismételni a voksolást.

(MTI)