Minden irányból támadnak az oroszok

Minden irányból támadnak az oroszok

2024. február 19-én közreadott kép orosz tûzszerészekről, miután egységük aknakeresőkkel átfésülte a kelet-ukrajnai Avgyijivka várost (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Túl optimisták voltak az ukrajnai háborúval kapcsolatban a nyugati vezetők 2023 elején – értékelte a jelenlegi helyzetet a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián a NATO Katonai Bizottságának vezetője. Rob Bauer admirális szerint a kollégáival egy éve még abban bíztak, hogy ha az ukránok megkapják a szükséges mennyiségű lőszert és kiképzést, akkor győzni fognak. Bauer azonban figyelmeztetett arra, hogy túl pesszimistának sem szabad lenni, mert Ukrajna még mindig szuverén állam, illetve az ukránok mostanra visszaszerezték az oroszok által 2022-ben elfoglalt területek felét.

A konferencián felszólalt Petr Pavel cseh elnök, a cseh hadsereg korábbi tábornoka is (aki 2015 és 2018 között a NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztségét is ellátta). Pavel elismerte, hogy Oroszország megtanulta a leckét, ma pedig már több felszerelést és lőszert gyárt, mint amennyit a nyugati országok biztosítani tudnak. Ám elhangzottak olyan kritikák is, amelyek szerint az európai országok hozzáállásával problémák vannak. Így Mette Frederiksen dán miniszterelnök kijelentette, hogy a kontinensen a lőszerszállítmányokkal kapcsolatban nincs meg a sürgősség érzete. Dánia már teljes tüzérségi készletét felajánlotta, ám más országokban még mindig van lőszer.

• Mi a helyzet a donyecki fronton?
• Hol várható az oroszok következő támadása?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!