Koronavírus és az agyköd

Koronavírus és az agyköd

Páciens MRI-vizsgálaton Moszkvában idén áprilisban (Fotó: REUTERS/Valery Sharifulin)

A covidbetegek agyáról készült MRI felvételekből kiderül: a SARS-CoV-2 vírus korántsem csupán a légzőrendszert támadja, de a szívet és a központi idegrendszert is (illetve az elszabaduló gyulladáson keresztül az egész szervezetet). Az orvosoknak eddig fogalmuk sem volt, hogy a vírus hogyan betegíti az agyat, de jó hír, hogy mostanra sok ismeret összegyűlt ahhoz, hogy a koronavírus és az idegrendszer kapcsolata érthetővé váljon.

Agyköd – bár nem hivatalos orvosi fogalom, mégis sok orvos és a Covid–19 fertőzés akut szakaszán átesett, de a tünetek egy részétől szabadulni képtelen beteg használja. Azt a mentális állapotot jellemzik így, amely nehezen leírható, de a gondolkodási képességek lelassulása, tompulása, a zavarodottság, feledékenység jellemző rá. Az ember úgy tud (nem tud) gondolkodni, mint ahogy a szemüvegesek láttak maszkban a téli hidegben.

Nyilván a mentális tünetek egy részét pszichoszomatikus hatások okozzák (hiszen egy potenciálisan halálos betegség hatalmas stresszt jelent, ami kihat a teljes kognitív működésre), ugyanakkor a covid hatására kialakult neurológiai tünetek hátterében sokszor sajnos tényleges (és akár maradandó) szervi elváltozás húzódik. Ráadásul az ma már egyértelmű, hogy a vírus agyat károsító hatása rendkívül sokrétű. Egyszerre több irányból támad a kórokozó, ami megnehezíti az ellene való védekezést. 

• Mit is tesz a vírus az agyunkkal?
• Mire jutottak kutatók, amikor covidos és nem covidos áldozatok agyát hasonlították össze?
• Lehet-e már tudni, miként lehet a legrosszabbat megelőzni?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!