Elvileg le kellene állnia a gödi Samsung-gyárnak

Elvileg le kellene állnia a gödi Samsung-gyárnak

A gödi Samsung gyár (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyakorlatilag engedély nélkül üzemel jelenleg a gödi Samsung-gyár, miután a Budapest Környéki Törvényszék helyt adott egy civil szervezet kérelmének, és visszavonta az üzem környezethasználati engedélyét - írja az Átlátszó. Az oknyomozó portál már korábban beszámolt róla, hogy a Göd-ÉRT egyesület megtámadta a gyár tavaly decemberben tíz évre kiadott engedélyét. A civilek arra hivatkoztak, hogy sem a magyar, sem az európai környezetvédelmi előírásoknak nem felel meg a gyár – hatóság által engedélyezett – működése. Az egyesület szerint a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély kiadásakor – többek közt – nem vette figyelembe az üzem évek óta fennálló zajszennyezését, emellett rendkívül megengedőnek bizonyult a levegő- és vízszennyezés, valamint a gyártás során keletkező akkumulátor-hulladék ügyében is.

A civilek által benyújtott kereset indítványozta, hogy a bíróság írja elő független igazságügyi környezetvédelmi szakértő által készítendő szakvélemény benyújtását. Ezen kívül az engedély ügyében zajló jogvita idejére a Göd-ÉRT a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását – azaz a tevékenység felfüggesztésnek elrendelését – kérte.

A Budapest Környéki Törvényszék pedig megalapozottnak ítélte a kérelmet és az azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét. Ez a döntés pedig érinti a gödi üzem tervezett bővítését is. 

A Göd-ÉRT úgy véli, a bírósági döntés miatt az üzem működését fel kell függeszteni, így a kormányhivatalt és a Samsung Zrt.-t is az akkumulátorgyártás leállítására szólították fel. A hivatal ugyan jogszabálysértésre hivatkozással fellebbezést nyújthat be a Fővárosi Ítélőtáblához, ám annak elbírálásáig továbbra is érvényben marad a Budapest Környéki Törvényszék környezethasználatot tiltó végzése.

A témával kapcsolatban megkerestük a Samsung SDI-t: leállították-e a történtek miatt a gödi üzem működését, és mi az álláspontjuk a törvényszéki döntéssel kapcsolatban. Ha reagálnak, frissítjük cikkünket.