A kurdokat is magukra hagyja a világ?

A kurdokat is magukra hagyja a világ?

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők katonai járőrei Dajr ez-Zaur tartományban 2021. március 24-én (Fotó: REUTERS/DELIL SOULEIMAN)

Megsokszorozódtak a támadások az elmúlt hónapban az észak-szíriai kurd állások ellen. A helyi kurdok azt gyanítják, Törökország az afganisztáni helyzetet használja ki arra, hogy növelje befolyását a térségben. Ráadásul már nem csak Szíriában nagy az aggodalom: az afganisztáni forgatókönyv az iraki kurdisztáni vezetést is arra figyelmeztette, hogy az amerikaiak bármikor hátat fordíthatnak fő szövetségeseiknek. Egy ilyen lépés itt nem is lenne példa nélküli.

Ami az észak-szíriai kurdok helyzetét illeti, ezen terület – amelyet a kurdok Rozsavának (Nyugatnak) neveznek – státusza egyáltalán nem rendezett. A kurdok kezdetben még abban bíztak, hogy sikerül autonómiát kiharcolniuk Szírián belül, ám Damaszkusz erről hallani sem akar. 2017-ben aztán a török erők benyomultak Afrin kantonba, majd miután két évvel később Donald Trump az amerikai erők kivonásáról beszélt, a török hadsereg a szövetségeseivel ismét megindult dél felé, és elfoglalt egy 30 kilométer széles sávot az ország északi részén. Habár akkor számos nyugati ország elítélte a török lépést, a török katonák és szövetségeseik a mai napig jelen vannak Szíriának ezen a részén, sőt időnként fegyveres támadást intéznek a kurdok ellen (egy megállapodás értelmében orosz katonák is járőröznek itt).

A teljes interjút a Magyar Hang szeptember 24-én megjelent, 2021/39. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!