Nem kellett a szerbeknek a „magyar modell”

Nem kellett a szerbeknek a „magyar modell”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök kezet fog a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén 2021. október 18-án (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

A mennyiben a szerb ellenzék és a kormány közötti tárgyalások nem vezetnek sikerre, kénytelenek leszünk a polgári ellenállást választani – így értékelték az Európai Parlament közvetítésével zajló egyeztetéseket a szerb ellenzéki pártok.

A múlt évben egyszer már megmutatták, mit is értenek ellenállás alatt. Akkor néhány kivétellel az ellenzéki szervezetek a választási bojkott mellett döntöttek, hogy ezzel nemzetközi szinten is megkérdőjelezzék a Szerb Haladó Párt (SNS) és koalíciós partnerei által vezetett kormány legitimitását. Az eredmény végül az lett, hogy a szkupstinában, vagyis a szerb parlamentben az SNS megszerezte a mandátumok 60 százalékát, majd a szocialistákkal, a Vajdasági Magyarok Szövetségével (VMSZ) és más pártokkal karöltve kormányt alakított.

Az ellenzék viszont teljesen kiszorult a parlamentből, később azonban mégis megkezdődött a párbeszéd a kormánnyal.

A teljes cikket a Magyar Hang október 22-én megjelent, 2021/43. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!