Szén-dioxiddá váló erdők

Szén-dioxiddá váló erdők

Erdőirtás téglalap alakban (Fotó: WWF)

A minap véget ért glasgow-i klímakonferencia (amelyet menetrendszerűen most is azzal harangoztak be, hogy ez lesz – volt – az emberiség utolsó esélye az éghajlatváltozás elviselhető mértéken tartására) csúfos kudarccal zárult. A hangzatos, de üres lózungokon túl alig születtek konkrét, kézzelfogható megállapodások. Ez utóbbiak egyike, hogy 2030-ig beszüntetik a világon az erdőirtást. Csakhogy a környezetvédők itt is szkeptikusak, mert hallották ezt már eddig is sokszor, aztán semmi sem történt. Bár lehet, hogy 2030-ra elfogynak az erdők, és a probléma megoldódik önmagától.

A brazil űrkutatási hivatal (INPE) a glasgow-i konferencián aláírt egyezmény bejelentésére időzítette a legújabb műholdas erdőirtási kutatási eredményeinek publikálását. Az INPE vezetői már a múltban is többször kivívták Jair Bolsonaro elnök haragját, amikor adatokkal bizonyították, hogy az elnök hazudik az erdőirtások megfékezéséről. A műholdfelvételek most azt mutatják, hogy idén októberben 877 négyzetkilométer (másfél balatonnyi) esőerdőt irtottak ki az Amazonas-medencében, ami nem hogy nem jelez semmiféle korlátozást, hanem 5 százalékos növekedésnek számít az előző évi októberi adathoz képest.

• Mennyi erdő veszett el a világból?
• Csak a fakitermelés irtja az erdőket?
• Mennyivel emeli az átlaghőmérsékletet az erdők kiirtása?

A teljes cikket a Magyar Hang november 26-án megjelent 2021/48. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: erdőirtás