„A klímavédelem aranybánya lehetne a politikusoknak”

„A klímavédelem aranybánya lehetne a politikusoknak”

Csernus Dóra és Bart István, az Egyensúly Intézet szakértői (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Jelen pillanatban minden a rezsicsökkentésről szól, érdemes azonban tágabb kontextusba helyezni a kérdést – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Bart István, az Egyensúly Intézet külső szakértője. Az agytröszt június végén mutatta be legújabb javaslatcsomagját, amely arra a kérdésre keresi a választ, hogy miként érhető el reálisan 2050-re a vágyott klímasemlegesség. A szakértő szerint tehát Magyarországnak is van egy 2050-re szóló klímacélja, amely szerint addigra nettó nulla lesz az üvegházhatásúgáz-kibocsátásunk, vagyis 28 év múlva gyakorlatilag senki sem fog gázt használni az otthonában.

Az intézet vezető klíma- és környezetpolitikai szakértője szerint kevés politikailag jobban kommunikálható téma van, mint a klímasemlegesség és az épületenergetika. Csernus Dóra úgy véli, hogy ez igazi aranybánya lehetne a politikusok számára. Annál is inkább, mert a klímavédelem hosszú távú és az energiabiztonság rövid távú érdekei jelenleg egy irányba mutatnak. – Már csak kellő bátorság kéne a vezetők részéről, hogy meghozzák a jó döntéseket – fogalmazott.

• Milyen hatással lesz a rezsicsökkentés átalakítása a klímacélokra?
• Hogyan lehet kivezetni a háztartásokból a földgázt?
• Mik lehetnek az energiaválság pozitív hatásai?
• Meg lehet szólítani az embereket a klímavédelem üzenetével?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!