„Európában mintha csökkent volna az emberek érdeklődése a klímaválság megoldásai iránt”

„Európában mintha csökkent volna az emberek érdeklődése a klímaválság megoldásai iránt”

Biztonsági őr vezeti el az Utolsó Nemzedék nevû környezetvédelmi csoport egyik aktivistáját (b), miután társával olajjal öntötték le Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál címû festményét 2022. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Letzte Generation Österreich)

Botrányos felvezetés az ENSZ egyiptomi klímacsúcsán, és világhírű műalkotásokat támadó aktivisták: mihez kezdünk az éghajlatváltozással a háború és az általános érdektelenség árnyékában?

A tanácskozás már halva született, és csak a csoda mentheti meg a katasztrófától – írta a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet az ENSZ klímaügyi konferenciájáról – 30 évvel ezelőtt. 1992 júniusában a brazíliai Rio de Janeiróban gyűltek össze a világ több mint 150 országának vezetői, hogy egyezményben rögzítsék: közös cselekvésre van szükség az emberi tevékenység légkörre gyakorolt katasztrofális hatásainak mérsékléséhez. Három évvel később Berlinben ismét egybegyűltek, ez volt a riói keretmegállapodás értelmében vett első klímacsúcs, az úgynevezett COP1 (Conference of the Parties). Azóta további huszonöt alkalommal egyeztettek az egyre közelgő katasztrófa elkerülésének módjairól, idén november 6-án, az egyiptomi Sarm es-Sejkben nyílt meg a COP27, amely immár a sokadik utolsó utáni esélyként kínál lehetőséget a döntéshozóknak, hogy lépést tegyenek a megoldás felé. A háború és az energiaválság árnyékában ugyanakkor elmosódni látszik a cél: a klíma védelmét az elmúlt hónapokban rendre feláldozták az ellátásbiztonság oltárán. Mire számíthatunk ilyen körülmények között az ENSZ-klímacsúcstól?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!