Hogy is áll a kormány a ferihegyi reptér visszavásárlásával?

Hogy is áll a kormány a ferihegyi reptér visszavásárlásával?

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Forrás: Wikipedia)

Piaci körülmények között akár jó üzlet is lehet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér felvásárlása, ám az Orbán-kormány eddigi tevékenysége inkább azt bizonyítja, az állam rossz gazda, ha a légi iparról van szó.

Minek? Hogy veszteségessé tegye? A kormányok általában nagyon rossz tulajdonosai a reptereknek és légitársaságoknak. Láthatjátok, hogy a Malévval is milyen kiváló munkát végeztek – bökte oda Michael O’Leary, a Ryanair légitársaság vezére a Forbesnak adott interjújában a kormány reptérvásárlási céljait firtató kérdésre. Szerinte az állami tulajdonosok például azért nem jó gazdái a repülőtereknek, mert szavazatszerzésre, nem pedig hosszú távon megtérülő infrastrukturális beruházásokra fókuszálnak. Az ír – tehát nem Magyarországon szocializálódott – cégvezér úgy vélekedett, egy állami társaság vezetését, döntéseit nehezíti a szakszervezet, valamint a közpénzfelhasználásra vonatkozó szabályok sora is.

Bár a Ryanair szabad szájú vezérének szavai a közte és a kormány között dúló cicaharc részeként értelmezhetők – a fapados cég az extraprofitadó mellé egy 300 milliós bírságot is begyűjtött, a kormány döntéseire vonatkozó éles szavak ellenére pedig idén is bővíti budapesti járatai számát –, az elhangzottaknak van valóságalapja.

• Mennyit érhet a repülőtér?
• Van-e realitása az államosítási terveknek?
• Milyen szerep juthat a Mol-nak és a NER-közeli Indotek Csoportnak?
• Mekkora szerepe volt a korábbi privatizációban a Gyurcsány-kormánynak és mekkora Orbán Viktoréknak?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2023/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!