Orbán még mindig a széllel szemben

Orbán még mindig a széllel szemben

Szélerőművek (Forrás: Unsplash)

Az EU minden tagállamában 2050-re meg lehetne valósítani a megújuló energiaforrásokra való teljes átállást, és az Európai Unió teljes mértékben függetlenné válhatna a külső energiaimporttól. Ehhez Magyarországon a két kulcstechnológia szerepét jelentősen erősíteni kellene: a napelemek termelését a tízszeresére, a szélerőművekét pedig a húszszorosára kellene növelni a század közepéig – derül ki a négy éven át tartó CLEVER európai kutatássorozat eredményeiből, amelyet nemrég hoztak nyilvánosságra Brüsszelben. A hazai atomenergia tekintetében az elemzés 2040-es kivezetéssel számol.

– A tanulmány alapján kijelenthetjük, hogy sehol sincs műszaki akadálya az átállásnak, az csakis politikai akarat kérdése – mondta lapunknak Munkácsy Béla, az ELTE TTK Energiaföldrajzi Kutatócsoportjának vezetője. (A kutatásban magyar részről a Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat civil szervezet, egyben az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék kutatói vettek részt.) Jó példa erre Dánia, ahol a kormányzati program részeként hat éven belül teljes mértékben átállítják megújulókra az ország villamosenergia-ellátását, és még exportra is futja majd.

• Milyen téveszméket kell megcáfolnia a szakmának?
• Miért működik együtt jól a szél- és a napenergia?
• Hogyan foghatnának össze a különböző régiók, amikor megtervezik energiaellátásukat?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!