Másfél évtizede várjuk már az animációs aranykort, de az még mindig nem látszik eljönni

Másfél évtizede várjuk már az animációs aranykort, de az még mindig nem látszik eljönni

Gauder Áron animációs filmrendező (b) átveszi a nagydíjat Ducki Krzysztof zsûritagtól a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) zárónapján a Hírös Agórában 2023. június 24-én (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Közel másfél évtizede várjuk már az animációs aranykort, de az még mindig nem látszik eljönni. Legalábbis ha tervezhetőségről, ideális munkakörülményekről, megszerezhető támogatásokról beszélünk. Az animációs alkotók eközben mégsem adják fel, mostanában pedig sorra kapják a díjakat az olyanok, mint Gauder Áron, Buda Flóra Anna vagy épp a Bánóczki Tibor-Szabó Sarolta-rendezőpáros. De mi lesz ezek után? Mit várjunk a következő évektől? Erről kérdeztünk többeket az idei, 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF).

Káel Csaba már a megnyitón nagyívű tervekkel állt elő, többek között egy animációs stratégiát emlegetve, melyről a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektorával, Fülöp Józseffel egyeztetett. Más kérdés, hogy Ulrich Gábor, a Dűne című díjnyertes animáció rendezője épp azt idézi fel lapunknak: már a 2010-s kormányváltás után is az animáció második aranykorát emlegették a döntéshozók. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) után, de még a Filmalap felállása előtt voltunk, légüres éveket élt meg a magyar filmgyártás. Ulrich kritikusan emlegeti, hogy a Grunwalsky Ferenc-féle társaságot próbálták akkoriban kriminalizálni, de büntetőfeljelentésre, eljárásra a mai napig nem került sor. Ezzel szerinte az új társaság is beismerte, hogy jogszabályba ütköző dolgok feltehetően nem történtek.

Ulrich problémásnak tartja, hogy akkoriban a rövidfilmeket kvázi televíziós tartalomnak minősítették át, a frissen megalakult Médiatanács mecenatúrája így televíziós gyermektartalmakat várt inkább, ráadásul szigorúan kötött pályázati szempontokkal. Megszabták például, hogy hány perces animációs munkákat szeretnének látni. A rendező fájlalja, hogy ún. szerzői film hosszú évekig nem kapott támogatást, Bucsi Réka és a Symphony No. 42 nemzetközi sikere kellett ahhoz, hogy oldódjon a légkör.

• Mikulás Ferenc: Felvállalom a nemzeti animációs filmgyártást, de úgy kell összekapargatnom a finanszírozást
• Gauder Áron: Nehéz egy frissen végzett animációs rendező filmjéhez gyártót találni
• Ulrich Gábor szerint a grémiumokba sokszor baráti alapon kerülnek az emberek

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!