Nagy pénz, kis foci

Nagy pénz, kis foci

A Ferencváros TC - Kí Klaksvík mérkőzése a Groupama Arénában 2023. július 19-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Július 19. piros betűs ünnepként kerül be mindazok naptárába, akik számára a magyar foci pusztán a hatalmi arrogancia és cinizmus megtestesülését jelenti. A közpénzzel is bőven kitömött, a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor vezette Ferencváros csapata hazai pályán megsemmisítő vereséget szenvedett a félamatőr játékosokból álló feröeri Klaksvíktől. Ezzel már az első körben szertefoszlottak a Bajnokok Ligája (BL) csoportkörébe vágyó zöld-fehérek álmai, nem mellesleg azonnal elestek a működéshez szükséges bevételek jelentős részétől is. Nem először fordul elő itthon, hogy a sikeres szereplés és az abból következő jelentős profit nem hat ösztönzőleg egy klubra, sőt, minél több pénz áramlik a kasszába, annál gyengébben szerepel a csapat.

A véletlenek szerencsétlen összjátéka okozza a sorozatos (el)bukást, vagy rendszerszintű problémáról van szó?

A Debrecen csapata a 2000-es évek közepétől uralta a magyar bajnokságot, 2005 és 2014 között hétszer végzett az élen, a 2009–10-es szezonban pedig a nemzetközi mezőnyben is letette a névjegyét: a magyar klubok közül a Fradi után másodikként bejutott a BL csoportkörébe (ahol hat vereséggel zárt). A következő idényben nem sikerült ismételni, de az Európa-liga (El) csoportköre így is összejött, és itt hat meccsen már egy győzelmet is elkönyvelhetett a Loki. A két szezon jelentősen megdobta a klub bevételeit, hiszen a BL 2,2 milliárd, az El pedig 1,2 milliárd forintot hozott Debrecenbe. Ez azonban a tulajdonosi osztalékon jobban meglátszott, mint a később mutatott játékon, hiszen bár itthon még dominált a piros-fehér együttes, a nemzetközi kupákban nem sikerült újabb bravúrt elérni, és 2014 után már a magyar bajnokságban is egyre mélyebbre süllyedt a klub.

• Mennyi most a Fradi költségvetése?
• Van-e, lehet-e állami támogatás benne?
• Milyen hasonló felemelkedéseket majd bukásokat látni még?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 28-án megjelent, 2023/30. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!