Maradnak a zsoldosok Afrikában

Maradnak a zsoldosok Afrikában

Kiégett autóroncsok a hatalmától megfosztott elnök, Mohamed Bazoum pártja, a Nigeri Párt a Demokráciáért és Szocializmusért (PNDS) niameyi székháza előtt 2023. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A Wagner-csoport segítségét kérték a nigeri puccsisták, amikor az államcsíny egyik vezetője, Salifou Mody tábornok a szomszédos Maliban tett látogatásakor találkozott az orosz zsoldossereg képviselőjével – derült ki a hét végén. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) képviselői kudarcot vallottak abban a kísérletükben, hogy békés körülmények között helyezzék vissza hatalmába Mohamed Bazoum nigeri elnököt. A puccsisták ugyanis nem engedték be az ország fővárosába azt a közvetítőcsoportot, amely a junta vezetőjével, Abdourahmane Tchianival akart tárgyalni. Az ECOWAS múlt vasárnapig szabott határidőt arra, hogy a puccsisták engedjék szabadon a törvényesen megválasztott elnököt, és helyezzék vissza a hivatalába. A határidő vasárnap lejárt, a junta felkészült a katonai beavatkozásra. És bár egyelőre nem tudni, hogy az oroszok megsegítik-e végül a puccsistákat, az már most látszik, hogy a nyugat-afrikai ország egyre közelebb kerül ahhoz, hogy lángba boruljon.

• Hogyan terjeszkedik Oroszország Afrikában?
• Hogyan segítik az oroszok az új, puccsista rezsimeket?
• Lesz-e változás Prigozsin bukása után?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!