Még kevesebb lehet az orvos és az ápoló

Még kevesebb lehet az orvos és az ápoló

Sürgősségi ellátás. Képünk illusztráció! (Forrás: Unsplash)

A kormányzat a közszolgálati jogviszony felé igyekszik terelni a vállalkozóként dolgozó orvosokat. Az orvosi kamara szerint azonban ezzel olyan kritikus területeken csökkenhetnek a kapacitások, mint a sürgősségi ellátás, az újszülött-gyógyászat, vagy az aneszteziológia.

A közszoláglati jogviszony felé terelné az állam azokat az orvosokat, akik jelenleg vállalkozóként tevékenykednek a közellátásban, legalábbis ez olvasható ki abból a levélből, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) küldött a kórházigazgatóknak október végén. A Forbes.hu-hoz kiszivárgott dokumentum szerint az intézményekben dolgozó orvosoknak december 15éig kell nyilatkozniuk arról, milyen jogviszonyban dolgoznak a jövő évtől az intézményekben. Akinek vállalkozóként határozott idejű szerződése van, azt át kell alakítani határozatlan idejű szerződéssé, mégpedig egy új, gyorsított ütemben lefolytatott engedélyeztetési eljárással. A levél rögzíti azt is, hogy január 1-jétől új közreműködői – azaz vállalkozói – szerződés már nem köthető. Ugyanekkortól a kórházak nem alkalmazhatnak munkaerőt közvetítőcégeken keresztül sem.

A kormányzat régi szándéka, hogy szétválassza a magán- és közellátást. A 2021 tavasza óta hatályos egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény e célnak – lenne – az egyik eszköze: a jogszabály szerint a vállalkozóként közreműködő orvosok óradíjánál kedvezőbb bérezés jár azoknak, akik alkalmazotti jogviszonyt vállalnak, ám ez kötelezettséget is jelent. Ezek közé tartozik a szakszemélyzet telephelyek közötti vezényelhetősége, illetve az a kitétel, miszerint az alkalmazottak csak intézményvezetői engedéllyel gyakorolhatnak más kereső tevékenységet. Utóbbi csak azért nem okoz ellátási zavarokat, mert szinte minden orvos megkapja az engedélyt, aki kéri.

• Milyen veszéllyel jár, ha az állam erővel a jogviszony felé tereli a közellátásban dolgozó orvosokat?
• Miért éri meg az orvosoknak vállalkozóként dolgozni a közellátásban?
• Milyen hatással lehet a szigorítás az ápolókra?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/49. számában találja. Vegye meg december 14-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!