Megfagyott a föld, jöhet az orosz offenzíva

Megfagyott a föld, jöhet az orosz offenzíva

Ukrán katona a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án (Fotó: MTI/AP/Alex Babenko)

Addig kell támogatni az ukránokat, amíg csak szükséges – jelentette ki Stéphane Séjourné francia külügyminiszter vasárnap Berlinben, néhány nappal a beiktatása után. A találkozójuk után Annalena Baerbock német külügyminiszter hasonlóan foglalt állást, mondván, hogy addig kell Ukrajna oldalán állni, ameddig Oroszország ki nem vonul az ukrán területről. A két ország segítségére minden bizonnyal óriási szüksége lesz Ukrajnának, és nem csupán azért, mert a további amerikai fegyverszállítmányok sorsa bizonytalan.

Ennél most jóval nagyobb problémát okoz Kijevnek, hogy Moszkva hatalmas erejű támadásra készülhet, méghozzá már az elkövetkező hetekben. Erre utal, hogy Oroszország az elmúlt időszakban jelentősen megnövelte a fegyveres erőinek létszámát. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnöke nemrég kijelentette, 2023-ban 500 ezer ember csatlakozott a fegyveres erőkhöz, és bár ennek a számnak a hitelessége meglehetősen kétséges, az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma szerint tény, hogy Oroszország legszegényebb és vidéki községeiből nagyon sokan érkeztek a sereghez. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a toborzási célok elérése érdekében az orosz hadsereg 2023 áprilisa óta már az iskoláskorúak számára is engedélyezi, hogy szerződést írjanak alá az orosz hadsereggel, így elviekben már nincs akadálya, hogy akár 2005-ben született orosz kiskatonák is csatlakozzanak a hadsereghez.

• Milyen jelek utalnak a közelgő orosz offenzívára?
• Milyen esélyeik vannak az oroszoknak, hogy sikerül eredményt elérniük?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!