Eltűntek a migránsok a szerb–magyar határ közeléből, úgy tűnik, csak politikai akarat kellett hozzá

Eltűntek a migránsok a szerb–magyar határ közeléből, úgy tűnik, csak politikai akarat kellett hozzá

Elhagyott ház romjai Horgoson (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Az elmúlt, közel nyolc év során megszokhattuk, hogy a magyar–szerb határ túloldalán lépten-nyomon migránsokkal találkozunk. Most azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A határ szerb oldalára utaztunk, hogy megtudjuk, mi is történt Szerbiában az elmúlt hónapokban.

Még mindig nem hiszünk a szemünknek. Egyszerűen eltűntek! – mondja széttárt karral Ilona, mintha maga sem értené, mi történt valójában. Horgoson, az Alkonyat utca felé vezető úton állunk, errefelé az elmúlt években naponta jártak a migránsok, és az autópálya túloldalán lévő elhagyatott házakba igyekeztek. A helyiek már többször óva intettek attól, hogy megközelítsük a migránsok lakta romos ingatlanokat, elmondásuk szerint nem egy alkalommal lövöldözéseket hallottak onnan, és olyan is előfordult, hogy a falun belül használták fegyvereiket. Máskor embercsempészekbe futottunk az Alkonyat utcában, akik hőzöngve követelték, hogy töröljük az útról készített fényképeinket – inkább kevesebb, mint több sikerrel, így olvasóink is láthatták, miféle állapotok uralkodnak errefelé. Ezek a házak az 515-ös embercsempész banda felségterületéhez tartoznak, ezt a számot több falra is felvésték. Ilona azért még mindig aggódik, szerinte jobban tesszük, ha nem megyünk arra. – Hónapok óta nem láttuk őket, de sosem lehet tudni – mondja az asszony, és azt is elmeséli, hogy az elmúlt években sosem vezetett eredményre, hogy a szerb rendőrség kijött a területre. Úgy véli, most valami más eszközt vethettek be a hatóságok.

• Hogyan sikerült rendet tenni Horgoson?
• Hová lettek a Zomborban elszállásolt migránsok?
• Mi a helyzet a hármashatárnál?
• Miért mérgesek mégis a helyiek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 1-jéig kapható 2024/4. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!