Hamarosan sokkal hosszabb szünet jöhet az Operában

Hamarosan sokkal hosszabb szünet jöhet az Operában

A Carmina Burana az Operában (Forrás: Operaház/Facebook)

Miközben az operaházi Carmina Burana elhíresült büfészünete mémek és szóviccek tucatjait inspirálta, egy sokkal súlyosabb problémáról, a dalszínház anyagi helyzetéről alig esett szó. Holott még az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter is azzal indokolta a nagy vihart kavart megszakítást, hogy az extra bevétel nélkül aligha teljesíthetnék az operaházi dolgozók béremelési követeléseit. A munkavállalók elégedetlensége komoly ügy: az érintett szakszervezetek március 19-ére sztrájkot hirdettek: ha nem sikerül egyezségre jutni, este hattól leállhat az Opera. 

Az opera drága műfaj, a budapesti dalszínház működtetése sem olcsó mulatság: a költségvetési tervük szerint idén 22 milliárd forintba kerül. Ugyanez tavaly még 21 milliárdot, 2022-ben pedig 20 milliárdot emésztett fel. Ha ehhez hozzáadhatjuk még az ötéves munkafolyamat után két éve átadott Andrássy úti épület felújítási költségét, vagyis az 55 milliárd forintot, nagyjából képet kaphatunk az intézmény magyar kulturális életben betöltött szerepéről, illetve szimbolikus és gyakorlati jelentőségéről.

• Mennyibe kerül az Opera fenntartása?
• Miért elégedetlenek a dalszínház dolgozói?
• Mire elég az intézmény tavalyi rekordbevétele?
• Mit gondol Ókovács Szilveszter a követelésekről?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 21-ig kapható 2024/11. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!