Miért is kellene kapaszkodni?

Miért is kellene kapaszkodni?

Orbán Viktor miniszterelnök (j5) a kétnapos kormányülés első napján a sopronbánfalvi kolostorban 2023. július 13-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Erőből vagy bosszúból nem lehet egy gyermekvédelmi rendszert megreformálni. Dühös fogadkozás helyett sokkal inkább szükséges az alapos problémafeltárás, sértett indulat helyett az elkötelezett tenni vágyás. A kormányt figyelmeztethetnénk minderre, amikor azt látjuk, hogy sokkal jellemzőbbek a negatív indulatok a témában. Figyelmeztethetnénk, ha azt gondolnánk, hogy ezeket valóban a gyermekvédelem jobbítására igyekeznek becsatornázni.

Hogy mennyire nem így lesz, azt Orbán Viktor leplezte le évértékelőjén. A miniszterelnök a következőket mondta: „Az áldozatok kálváriája kötelez bennünket. Arra kötelez, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az országgyűlésnek. A képmutató és kétszínű baloldal ott majd vitézkedhet. Na, ott majd lehet kapaszkodni.” 

• Milyen lépéseket kellett volna inkább tennie a kormánynak?
• Melyek a valódi rendszerhibák?
• Mit láthatunk a kormány kármentési kísérlete mögött?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!