A forradalmi emlékezet margójára

A forradalmi emlékezet margójára

Szétlőtt harckocsi a budapesti Móricz Zsigmond körtéren 1956-ban (Fotó: Wikipédia)

A populista politikai berendezkedés népképviselethez való viszonya olyasmi, mint az önbizalomtréner módszertana: az úgynevezett pozitív energiákból és egodoppingból felépíteni egy látszategzisztenciát. A kritikus gondolkodás kiiktatása szerves része a módszernek, hiszen azok szerintük „romboló energiák”. A populista politikus hasonló struktúrát, látszatdemokráciát épít. Aki az ellenkezőjét gondolja és mondja, mint a fősodor, hamar nemzeten kívül találhatja magát. Pedig a valódi kritika a szeretet körén belül van, és őszintén kritizálni csakis a szeretet jegyében lehet. A kultúra szereplőinek kritizálása a kultúra feltétlen szeretetéből, a politikusok bírálata pedig a mindenkori nemzet szeretetéből táplálkozik.

Az én szúrós mondataim is, akármilyen meglepő, ebből, az országom, a nemzetem, a hazám szeretetéből merítenek. Az aktuálisan regnáló politikai elit – amely az állam képében ölt testet – és a nemzet fogalma sosem volt és sosem lesz ugyanaz, bármit is állítanak az utcán velünk szembejövő, a jó ízlésű embert sértő politikai plakátok. A polgárháborús árokásás régóta egyik fő terepe a történelmi emlékezet.

A magyar ember szabadságszerető, forradalmi lelkületű. Az önkényuralom béklyóit magáról harcosan leszaggató, az elveiért a legnehezebb körülmények közt is síkra szálló népség. Legalábbis büszkén, pátosztól csöpögő szájjal állítja ezt az emlékezetpolitika, a mindenkori hatalom populista csodafegyvere. „A lényeget és valóságot nem keressük, mihelyst hazafisággal csaholják hazug módon tele fülünket” – fogalmaz Ady. Félreértés ne essék! Én is azt gondolom, hogy a magyar történelem ihletett pillanatai szabadságharcaink, forradalmaink. Mind 1848–49, mind 1956 számomra közös emlékezetünk valóban legszebb és legdicsőbb képei, és a szuverenitásunkért való küzdelem oltárán magam is adekvátnak tartom a pátosz ízlésesebb és szolidabb megnyilatkozásait.

• Miért van igaza Adynak?
• Miért abszurd képzelgés, hogy a magyar néplélek forradalmi?
• „A magyar társadalom 1848–49-et és 1956-ot is sikeresen elárulta, megcsalta és leköpte.”

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!