A Gyurcsány-párt építkezése

A Gyurcsány-párt építkezése

DK-s rendezvény Kőbányán (Fotó: Nagy Attila Tibor)

Az ellenzéken belül jelenleg a Demokratikus Koalíció érti legjobban a közösségépítés fontosságát. Lehetnek bármilyen látványosak, tetszetősek a beszédek, a pártelnök Facebook-posztjai vagy médiaszereplései, a Demokratikus Koalícióba való politikusi átlépések, az árnyékkormány megnyilvánulásai és a párt támogatottságát mutató közvélemény-kutatások, még további dolgok szükségesek a sikerhez. A pártmunka nem nyilvános részei is fontosak, amelyek többek között a szervezőmunkából, a párt működtetéséből (anyagi források előteremtése), testületi ülésekből, informális megbeszélésekből állnak. Ám mindennek akkor van igazán értelme, ha a párt minél több támogatót, hívet tud magának megnyerni, szervezetként kifelé vonzóvá válni.

Az általános választójog beköszöntével a XX. században leáldozott a klub- vagy honoráciorpártoknak, vagyis az elit tagjai köré csoportosuló, illetve a parlamenti frakciókon (klubok) alapuló szervezeti működésnek, a tömegpártok váltak a nyilvános politikai élet vezető erejévé. Bő százéves tapasztalat áll immár rendelkezésre arról, hogy a nagy pártok nem pusztán állásfoglalásaikkal, akcióikkal, hozzájuk közel álló sajtótermékekkel és médiumokkal tudnak hatást kiváltani, hanem a társadalomba való minél mélyebb beágyazottsággal is. A szociáldemokrata pártok fénykorukban nagyon is tudatában voltak ennek, maga Marosán György írta meg Tüzes kemence című könyvében, hogy a szociáldemokrata/szakszervezeti élethez nem pusztán a politizálás, de az olvasókörök vagy a kórusok is hozzátartoztak. A többpártrendszer 1989–90-es magyarországi visszatérése utáni évtizedek sem másították meg a pártszervezés törvényszerűségeit, amelyeket a Fidesz tanult meg a legjobban.

• Mit értett meg a Fidesz a 2002-es veresége után?
• Hogy süllyedt vissza az ellenzék a tömegpártok előtti világba?
• Hogy zajlik a DK közösségépítése?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!