A melegek, az elváltak és a mezei katolikus

A melegek, az elváltak és a mezei katolikus

Ferenc pápa a marseille-i Velodrome Stadionban 2023. szeptember 23-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo)

Nagy viták dúlnak a katolikus egyházban a püspökök, teológusok között. Mindebből azonban kimarad a többség, a laikusok tömegei, akik joggal értetlenkednek az ellentétes döntések láttán. Magyarázat számukra nincs. A kérdést Ferenc pápa legutóbbi intézkedésének apropóján vizsgáltuk meg.

A mezei katolikus hívő áll és kapkodja a fejét. Ilyen még nem volt. Nem is tudja, hogy hirtelenjében kinek higgyen. A Vatikánban kijelentenek valamit, amire a Magyar Katolikus Püspöki Kar virágnyelven azt mondja, hogy az nem jó, és ezért a bevezetésére nem is adnak engedélyt. Az Új Ember hallgat, nem értelmez, a világi sajtó ír ezt-azt, általában a felszínt kapirgálva.

Istentől leszálló áldás

Már a Ferenc pápa nevében a Hittani Dikasztérium által tavaly december 18-án közzétett Fiducia supplicans kezdetű nyilatkozat kitételei is elbizonytalaníthatták a mezei katolikust. Vagyis annak megállapítása, hogy a „rendezetlen kapcsolatúakra”, vagyis az elváltakra és polgárilag újraházasodottakra, a vadházasságban, a homoszexuális viszonyban élő párokra ezután olyan áldás adható, „amely Istentől száll le azokra, akik – felismerve, hogy nincstelenek és segítségére szorulnak – nem igénylik saját státuszuk legitimálását”. Egyszerű áldás ez tehát, amely szigorúan nem rituális gesztus, nincs szertartása, és semmiféle házasságkötéssel együtt nem végezhető. Mindez azért lephette meg a laikus hívőt, mert eddig azt tanították neki, hogy a rendezetlen kapcsolatúak „megátalkodnak a bűnben”, Isten kegyelmét eltaszítják maguktól, útjuk pedig a kárhozatba vezet. (Ha nem is feltétlenül így gondolt rájuk, mert az életet összetettebbnek vélte, egyháza elvárása ez volt vele szemben, a papság nem képviselhetett mást, mint a hivatalos álláspontot.)

• Kik és miért nem nem engedelmeskednek Ferenc pápának?
• Mikor volt hasonló, hogy magyarázat nélkül gyökeresen megváltozott valami?
• Mi a helyzet a házasságokkal, lehetséges-e akkor a válás?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/2 számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!