Megdöbbenést keltett az AfD első főpolgármesteri címe, de a java csak most jön

Megdöbbenést keltett az AfD első főpolgármesteri címe, de a java csak most jön

A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Nagy figyelmet kapott decemberben a szászországi Pirnában tartott főpolgármester-választás eredménye: Tim Lochner személyében ugyanis AfD-s (Alternative für Deutschland) támogatású főpolgármestert választottak. Az érdeklődés oka az volt, hogy Lochner az első, aki AfD-sként töltheti be ezt a tisztséget Németországban (a tartomány bizonyos városainak vezetői főpolgármesteri címet viselnek). Ő a második olyan politikus, aki települést irányíthat a szélsőjobboldaliként nyilvántartott párt jelöltjeként, az első ilyen címet 2023 nyarán szerezték meg. Lochner a német–cseh határon fekvő településen tartott választás második fordulójában nyerte el tisztségét (39 százalék) egykori pártja, a CDU jelöltjével (31 százalék) és a Szabad Választók (Freie Wähler) indulójával (30 százalék) szemben. Ugyanakkor már az első fordulót is ő húzta be, ám mivel 50 százalék alatt maradt az eredménye, újabb körre volt szükség.

Tim Lochner győzelmének különös fényt ad, hogy éppen a decemberi választás előtt egy héttel minősítette a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal a szászországi AfD-t szélsőségesnek. Ezáltal mindhárom olyan tartományban – Szászország, Szász-Anhalt és Brandenburg – ilyen szervezetként tartják nyilván a párt tartományi szervezetét, ahol idén választásokat tartanak. Ez idő tájt mindhárom tartományban az AfD számít a legnépszerűbbnek.

• Mit lehet tudni Tim Lochnerről?
• Mit mondanak a helyiek az új főpolgámesterről?
• Talál-e társakat maga mellé az AfD?

Olvassa el a teljes cikket a Magyar Hang Plusz online felületén!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!