Ahol a karácsony csak egy keserves nap a sok közül

Ahol a karácsony csak egy keserves nap a sok közül

Szabó Gazsi kiosztja az Ibolyától kapott holland adományokat (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Borsodi mélyszegénységből indult, Hollandiában találta meg az igazi szabadságot, és elkötelezett híve a társadalmi felelősségvállalásnak. Pillanatkép Kelet-Magyarország legreménytelenebb szegleteiből és egy roma asszonyról, aki azért segít, mert más nem teszi.

Ez öröm, ez bódottá – mondta Matisz papa tizenöt éve, amikor 11 éves kislánya gyermeket szült. Ezzel az akkor harmincas éveiben járó roma férfi egy csapásra Youtube-sztár lett, de Boldogkőújfalu nevét is megtanulta az ország. A festői környezetben, a Tokaj–Zempléni-hegyvidék ölelésében található faluban járunk, ahol a lakosság közel felét kitevő cigányság jó része Matisz papa rokona vagy leszármazottja.

Suha Ibolya és férje, Miki kalauzol bennünket, Ibolya évek óta segíti a legszegényebb helyi cigányokat. Ő maga is roma származású, borsodi mélyszegénységből, a sajószentpéteri II. akna elnevezésű bányásztelepről küzdötte fel magát. Másfél évtizede Hollandiában élnek, onnan küldi a segítséget a rászoruló családoknak.

• Hogyan élik meg a mindennapokat azok, akiknek Ibolya segít?
• Mi a véleménye a többségi társadalom hozzáállásáról?
• Kik és honnan küldik az adományokat?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!