„Aki fegyverhez nyúl, annak a hadsereg golyózáporával kell szembenéznie”

„Aki fegyverhez nyúl, annak a hadsereg golyózáporával kell szembenéznie”

Tunéziai zászlót lengetõ tüntetõk megemlékezést tartanak az arab tavasz nyitányát jelentõ tunéziai forradalom második évfordulója alkalmából 2013. január 14-én Tuniszban (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara)

Feloszlatta a parlamentet a tunéziai elnök, miután országszerte tüntetések kezdődtek a kormányzó, Újjászületés (Ennahda) Mozgalom ellen. Kais Saied elrendelte a veszélyhelyzetet, magához vonta a végrehajtói hatalmat, valamint a miniszterelnököt is menesztette hivatalából. A zavargások azóta is tartanak, a döntésben pedig többen puccsot és egyeduralmi törekvést vélnek felfedezni, miközben a szomszédos országok feszülten figyelik az eseményeket.

Az elmúlt hetekben több tucat tunéziai tüntetőt tartóztattak le, miután Kais Saied köztársasági elnök televíziós beszédében feloszlatta a parlamentet és menesztette az ország miniszterelnökét.

„Mindenkit figyelmeztetek, hogy aki fegyverhez nyúl, annak a hadsereg golyózáporával kell szembenéznie” – mondta militáns stílusú beszédében az elnök, aki a parlament feloszlatásával a végrehajtói hatalmat is magához vonta. Ezzel a döntéssel kritikusai szerint összedőlhet egy több mint tíz éve fennálló demokratikus jogrend, amely az észak-afrikai országok közül Tunéziában tűnt a legtartósabbnak az arab tavasz óta.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!