Alternatív hazugságok, kauzális mellébeszélések (különvélemény)

Alternatív hazugságok, kauzális mellébeszélések (különvélemény)

Bayer Zsolt a Civil Összefogás Fórum egyik rendezvényén a budapesti Szent Margit Gimnáziumban 2016. március 14-én (Fotó: Elekes Andor/Wikipedia)

Légy buzgó, de szerény,
bírónak még te kicsin vagy.
Élj, küzdj és munkálj s várd el
ítéletedet.
(Vörösmarty Mihály)

Az ember, s mi jóval több: a nép, hozzászokik. Ezt már hosszú életem elején észrevehettem, s fedezhettem fel korán a magam okos kútfejéből, de hogy szellemi gyökerei mindig is a világtörténelem végtelen energiaburkában érlelődő televényekből táplálkoztak, az csak később igazolódott számomra. Hogy tudniillik a kisemberek, lévén, mert mindig mindenhol többen vannak, sajátjukként és védtelenebbül, tehát érthetőbben alkalmazkodtak hozzá, és kényszerűségből a kis népek is jóval hosszadalmasabb időszakok után leplezték le, ráadásul jóval tragikusabb végkimenetelekkel megterhelve.

Miközben a hazugságok és mellébeszélések gyakorlata történelmi távlatokban is folyamatos, együtt élni velük mégis újra és újra, koronként is más- és másképp kellett megtanulnunk. Ma is. Ma például úgy, hogy bár már szabad megneveznünk, boncolgatnunk azokat, de mert attól fikarcnyit sem kedveszegettebben halmozódnak, valamikor a közelmúltban, az eltelt harminc év valamennyi fordulópontja után végül mindig belenyugodtunk mindbe. Mi, akik fél életünket a szocializmusnak nevezett hogyishívjákban töltöttük, nagy jártasságot szereztünk a belenyugvásban, utódainknak is csak figyelni kellett, és példánkat gond nélkül követhették.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 29-ig kapható 2024/8. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!