Az unokázós csaló

Az unokázós csaló

Orbán Viktor és unokája az Országgyűlésben. A kislány arcát nem nagyapja, hanem mi éreztük fontosnak elhomályosítani. (Forrás: Orbán Viktor, Facebook)

Állampártunk és kormányunk horizontjának homlokterében különleges helyet foglalnak el a hatvanpusztai remete által nemes egyszerűséggel csak közjószágnak nevezett magyar gyerekek. Most nem arra gondolok, hogy Európa legnagyobb költségvetési befektetésével sem sikerült növelni a gyerekszületések számát. Csupán a csoknak, babavárónak meg az egyéb családtámogatásoknak előfeltételül szabott házasságkötések száma növekedett, de maga a végcél, a gyerekszám csak nem akaródzik növekedni. (Ehhez elég egy pillantást vetni a KSH adataira.) A Rogán-boszorkánykonyhában ennek elfedésére kifőzték a „gyermekvállalási kedv” fedőnevű újbeszél gumikifejezést. Ha megfigyelik, a kormány politikusai amikor a családpolitikai intézkedéseik úgynevezett sikereivel kívánják bódítani közönségüket, nem azt mondják, mert azt nem mondhatják, hogy nőtt a megszületett magyar gyerekek száma, hanem, hogy nőtt a „gyermekvállalási kedv”. Hogy ez pontosan mit is takar, azt senki nem tudhatja, hiszen a „kedv” oly’ szeszélyes, mint az időjárás, vagy mint Orbán Viktor miniszterelnök urunk világnézetének változásai.

(Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa egy hónapja kongatta meg a vészharangot a 2022 első negyedévi adatok miatt, „nagy baj van a születésszámokkal” – írta. Az idei év első negyedévében a KSH előzetes adatai szerint 19 688 gyermek született Magyarországon, ez extrém alacsony érték: Magyarországon húszezernél kevesebb gyermek a statisztikai nyilvántartás bevezetése óta még soha nem született az első negyedévben. A mostani előzetes adat mintegy öt és fél százalékkal elmarad a 2019-es 20 854 fős eddigi abszolút minimumtól. Talán érdemes volna elgondolkozni azon, hogy mi okozhatja a családbarát kormány családpolitikájának ilyen látványos kudarcát. Talán nemcsak a helikopterforintok számítanak, hanem az is, hogy mennyire számít biztonságos környezetnek a Fidesz Magyarországa a gyerekvállalás szempontjából.)

A teljes cikket a Magyar Hang május 27-én megjelent, 2022/22. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!