A diktatórikus rendszerek nem kedvelik az ellenvéleményt – interjú Bálint Andrással és Jordán tamással

A diktatórikus rendszerek nem kedvelik az ellenvéleményt – interjú Bálint Andrással és Jordán tamással

Bálint András és Jordán Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Abban a pillanatban, ahogy a kritikus hang elhal, akkor már nincs mit keresni – mondja Bálint András a Magyar Hangnak, Jordán Tamás pedig Molnár Ferencet idézi „A hazugságot tisztelni kell. Mátyás királlyal meghalt az igazság, mi mégis megvagyunk. Ha az egyik királlyal meghalna az igazság, akkor elmehetnénk a fenébe.” Mindketten idén töltik be a nyolcvanat, és immár több mint hetven éve ismerik egymást, barátságukról pedig színdarabot is írtak: a Bálint + Jordán = 160 melankolikus visszatekintés és szellemes korrajz egyben, amely az aktuális közállapotokat sem hagyja szó nélkül.

Felbukkannak időnként aktualitások, de arra nagyon figyelünk, hogy ne legyünk túl direktek – mondta az előadásról a lapunknak adott interjúban Bálint András. – Az általános rosszkedv, ahogy két nyolcvanéves ember melankolikusan visszatekint az életre, azért egyértelműen érezhető. „Én szabad gondolkodó vagyok, Pesten ez azt jelenti, hogy szabad gondolkodni, de nem muszáj” – mondja Molnár Ferenc, akinek fiatal hírlapíróként tett észrevételei nagyon aktuálisak: okos, kritikus, szellemes – fogalmazott. Bálint András a közéletre visszatérve hangsúlyozta, hogy „az ember aggódik Magyarországért, ezért a kis hazáért. De ugye mi nem politizálunk."

Jordán Tamás kettejük kapcsolatáról szólva elmesélte, hogy igazi intenzív barátság volt az övék a kiskamaszkori cselekvésekkel, játékokkal együtt. – A Petőfi híd budai hídfőjénél, ahol akkoriban tavak voltak, és nádasok, vagy a Mányoki úti Schmidt-kertben bandáztunk – idézte fel. Azt is elárulta, hogy Bálint András nélkül egészen másfelé indult volna. – A szerencsének nagyon nagy szerepe van az életünkben: egyetemistaként imádtam a geodéziát, úgy volt, hogy már nem is leszek színész, hanem földmérő mérnök, aztán András javaslatára elmentem az Egyetemi Színpadra. Számomra ez sorsdöntő lépés volt. Ha akkor nem kerülök oda, akkor teljesen máshogy alakul az életem.

• Mi volt a legfőbb kapocs kettejük között?
• Hogy viselték a Nemzeti Színház politikai botrányait?
• Mi volt Bálint András rekordja magasugrásban?
• Miért szerencsésebbek a magyar színészek, mint hollywoodi kollégáik?

A teljes cikket a Magyar Hang február 24-én megjelent, 2023/8. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!