„A sörfőzésnek sem jósolok nagy jövőt”

„A sörfőzésnek sem jósolok nagy jövőt”

Bart Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Az energiaválság mellett súlyos társadalmi problémák is veszélyeztetik a hazai kisüzemi sörfőzést: a politikai-gazdasági környezet egyáltalán nem ösztönöz vállalkozásra, a szabadság módszeres felszámolása pedig kiöli a kreativitást az emberekből – mondta a Magyar Hangnak Bart Dániel, a hazai sörforradalom atyja, aki a Folyékony kenyér blog, illetve a Főzdefeszt elindításával több mint egy évtizede dolgozik azért, hogy a sört a magyar gasztronómia részévé tegye. Nemrég megjelent, Az arany folyam című könyvében a sör húszezer éves történelmét írta meg.

– Amikor a 2009-ben indult Folyékony Kenyér blogon elkezdtem sörkóstolásokat írni, akkor először hülyének néztek, mintha a mosogatószert ajánlgattam volna. Aztán kiderült, hogy a sörkóstolás létező dolog, ami még nagyobb felháborodást keltett, kaptam hideget-meleget, amiért megsértettem az íratlan szabályokat: „A sört inni kell, nem kóstolgatni!” – mesélte Bart Dániel. Néhány év alatt sikerült megfordítani a közmegegyezést, és „már senki nem csodálkozik azon, ha egy sörnek van íze, pláne, hogy azóta egyre több sörnek tényleg van íze”.

A szakértő elmondta, mára Magyarországon is kialakult egyfajta kánon, a tradíció hiánya azonban visszaüt. – A kreativitás nagyon fontos dolog ebben a szakmában, de jó ízlés nélkül könnyen félrecsúszik. A sörfőzésnek vannak ősi igazságai, melyeket érdemes tudni, mielőtt valaki elkezdi használni a kreativitását. Itthon akad, aki már harminc éve főzi a sört, de a bajoroknál ezeréves sörfőzde is működik. Ezt a kulturális szakadékot nem lehet egy évtizednyi lelkesedéssel ledolgozni.

• Hogyan vezették sikerre néhány év alatt a magyar sörforradalmat?
• Mi hiányzik itthon az igazán jó sörhöz?
• Milyen veszélyek leselkednek a sörfőzésre?
• Vajon az ember alakítja a sört, vagy az élesztőgombák irányítják a függővé tett embert?

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent, 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!