Betiltják 20 éven belül a gázkazánokat?

Betiltják 20 éven belül a gázkazánokat?

Kéményseprője egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezető csövét ellenőrzi (Fotó: MTI/Marjai János)

Nagy felzúdulást váltott ki a minap az a hír, miszerint az Európai Unió 2050-re lényegében betiltaná a gázfűtést, és már 2040 után sem lehetne fosszilis tüzelőanyagokkal működő készülékeket (így gázkazánt) forgalomba hozni az EU tagországaiban. – Menjenek a francba, pont most vettem egy kondenzációs gázkazánt, mert az elektromossal a hálózat nem bírta volna a terhelést – háborog egy ismerős, aki nemrég vágott bele a házfelújításba. Van, aki azonban sztoikus nyugalommal von vállat, mondván: neki szalmabálás szigetelésű háza van, nagy tömegű cserépkályhával fűt, ezt egészíti ki egy levegő-levegő hőszivattyús klíma, és még napelemet is telepített a tetőre.

Való igaz, tíz új építésű lakásból hatnál ma már be sem kötik a vezetékes gázt, de a 80-as, 90-es évek nagyívű kampányai idején nagyon sokan álltak át erre a fűtési módra, így a magyar lakosság mintegy hatvan százaléka továbbra is gázzal fűt. Miről is szól valójában az uniós elképzelés?

• Megvalósítható-e az uniós elképzelés Magyarországon?
• 
Mekkora többletáramot igényelne, ha az egész országban hőszivattyús rendszerre állnának át a lakások?
• 
Alternatívát jelenthet-e a hidrogénfűtésre való áttérés?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/2 számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!