Brüsszel nem kér a kényszermunkából

Brüsszel nem kér a kényszermunkából

Fotó: Unsplash

Hamarosan hatályba lép az az uniós rendelet, amely megtiltja, hogy az EU-ban olyan termék kerüljön forgalomba, amely kényszermunkával készült. Ha ilyenre bukkannak, azt meg kell semmisíteni, de ha például az derül ki, hogy egy autó kárpitját készítették így, azért nem kell az egész autót a zúzdába küldeni.

Napjainkban hozzávetőleg 27,6 millió ember végez kényszermunkát szerte a világon. A jelenség a világ minden kontinensén, számos ágazatban tetten érhető, túlnyomórészt a magánszektorban, de egyes esetekben hatóságok is alkalmaznak kényszermunkát. Sokszor pedig a gyenge állami fellépés teszi lehetővé, hogy a kényszermunka alkalmazható gyakorlattá váljon.

Másfél évvel ezelőtt készítette el az Európai Bizottság azt a javaslatot, amelynek célja, hogy tilos legyen bármely, kényszermunkával előállított terméket az EU piacán forgalomba hozni és forgalmazni, valamint az uniós piacról exportálni. Nemrégiben az Európai Parlament és a tagállamok delegációja megegyezett a szabályozás részleteiről. A szöveget még formailag jóvá kell hagynia mindkét intézménynek, azt követően már hatályba is léphet a rendelet.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!