„Csurka tudta, látta, hogy ebben a társadalomban nincs benne még egy 1956”

„Csurka tudta, látta, hogy ebben a társadalomban nincs benne még egy 1956”

Zárug Péter Farkas (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Tizenegy esztendő telt el a halála óta, a nagy vihart kavaró Néhány gondolat című pamfletje pedig 31 évvel ezelőtt jelent meg, ráadásul azóta sem készült semmilyen tudományos értekezés a csurkai életműről – ezzel indokolta a Magyar Hangnak adott interjújában Zárug Péter Farkas politológus, Csurka István egykori elnöki tanácsadója, hogy miért éppen most írt és szerkesztett kötetet a MIÉP egykori elnökéről.

Szélsőséges a megítélése, egyesek istenítik, vátesznek hiszik, mások emlékezni sem akarnak rá, vagy ha mégis, azt megvetéssel teszik – mondta az egykori drámaíróról majd politikusról, akinek politikai pályáját bizonyos szempontból a legkevésbé sem tartja egyenletesnek. Zárug Péter Farkas elmondása szerint, amíg mellette dolgozott, mindvégig kitartott az elvei mellett, noha ez folyamatosan ütközött a reálpolitikusi szereppel, és szűk köre bizony látta, hogy a szellem embereként, a praxisban korántsem géniusz. Talán épp erre az állandó konfliktusra vezethető vissza, hogy a radikalizmusa lassacskán fundamentalizmussá alakult.

• Miért lehet hasonlóság Csurka korábbi gondolatai és a Fidesz jelenlegi kommunikációjában?
• Antiszemita volt Csurka István?
• Menekülés volt az, hogy lóversenyezett, kártyázott és ivott?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 16-án megjelent, 2023/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!