„Az emberek külön-külön okosak, jóságosak, együtt mégis ostobák, gonoszak”

„Az emberek külön-külön okosak, jóságosak, együtt mégis ostobák, gonoszak”

Baritz Sarolta Laura Domonkos-rendi szerzetes (b) és Pogátsa Zoltán szociológus, közgazdász (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Magyarországon ma mindenki az egyéni kiskapukat keresi, ezért nem lehet leváltani a rosszul kormányzó erőket. Eközben a család és az oktatás mellett a média is nagymértékben felelős azért, hogy milyen emberré válunk – mondta lapunknak Baritz Sarolta Laura Domonkos-rendi szerzetes és Pogátsa Zoltán, a skandináv gazdasági modell hazai úttörője, akiket az Új Egyenlőség Alapítvány és a Keteg Alapítvány (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) hozott össze a Jóléti állam vagy közjó? című rendezvénysorozat keretében. 

A világot és benne a magyar társadalmat számtalan külső sokkhatás érte az utóbbi években: a koronavírus-járvány már elmúlt, de kitört az orosz-ukrán háború, majd az Izrael és a Hamász közötti konfliktus, miközben gazdasági és pénzügyi szempontból sem unalmas a világ. Sokan keresik a választ a kor kihívásaira: így ültek egy asztalhoz a látszólag teljesen más-más világlátású közgazdászok, hogy a társadalmat közvetlenül érintő kérdésekről beszélgessenek. Mi lehet a válasza a klímaváltozásra, a növekvő társadalmi egyenlőtlenségre és az állandó növekedési kényszerre az erény etikára építő gazdaságfilozófiának és a skandináv jóléti modellnek? Laura nővér és Pogátsa Zoltán számára a lényeg a párbeszéd volt, az, hogy végre kilépjenek a véleménybuborékok világából. Fontos felfedezés volt számukra az is, hogy az előadásokon részt vevő fiatalok mennyire vágynak arra, hogy az emberiség jövőjéről beszélgessenek, hogy lehetséges kiutakat, fejlődési irányokat mutassanak nekik. A szokásos, gyakran meddő politikai, gazdaságpolitikai viták helyett arról a lehetséges és fenntartható jövőről beszélgettek, amelyben nekik kell majd élni.

• Milyen közös pontokra lelt a keresztény és a baloldali közgazdász?
• Milyen megoldási javaslataik vannak olyan válsághelyzetekre, mint például a migráció?
• Mivel magyarázzák azt, hogy a jóra való törekvés ellenére a világon ma mintha minden rosszabbra fordulna?
• Hogyan lehetne meghaladni a mai kapitalizmust?
• Meg lehet-e győzni a politikusokat a nemnövekedő gazdaság szükségességéről?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/2 számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!