Egyelőre nem látszik, hogyan tudna újrázni Joe Biden

Egyelőre nem látszik, hogyan tudna újrázni Joe Biden

Joe Biden egy kampányrendzvényen Iowában (Fotó: Gage Skidmore/Flickr)

Joe Biden idén már 82 éves lesz, és ezzel minden idők legkorosabb hivatalban lévő amerikai elnöke, ám ez a probléma szinte semmi ahhoz képest, hogy egyelőre nem látszik, a Fehér Ház jelenlegi ura miként tudná legyőzni republikánus kihívóját a november elején esedékes elnökválasztáson. A demokrata kampány egyelőre „észrevehetetlen”, pedig Biden az amerikai történelem egyik ikonikusnak számító helyszínén, Valley Forge-ban tartott beszédével indította el hivatalosan az újraválasztási menetelését. A Pennsylvaniától 29 kilométerre északnyugatra található település arról híres, hogy George Washington és 12 ezer katonája oda húzódott vissza 1777 telén, majd itt erőt gyűjtve folytatta függetlenségi küzdelmeit a brit gyarmatosítókkal szemben.

Az elnököt házon belül is figyelmezették arra, hogy bele kell erősítenie, különben Trump állva hagyhatja a 2024-es elnökválasztás éjszakáján. A The Washington Post jelentése szerint Barack Obama egykori elnök egy magánvacsorán állítólag azt javasolta korábbi alelnökének és tanácsadóinak, hogy küldjenek több magas szintű döntéshozót a kampány delaware-i központjába, vagy tegyék lehetővé, hogy a kampány jelenlegi stábja a Fehér Ház előzetes jóváhagyása nélkül hozhasson gyors döntéseket.

Az amerikai elnökválasztással bővebben Reptér című külpolitikai műsorunk legújabb adásában foglalkoztunk, amelyet alább tud meghallgatni:

• Mit szólt az elnök kampánystábja a korábbi elődje megjegyzéseire?
• Miért értékelik alul Joe Bident?
• Miért volt problematikus az elnök kampányindító beszéde a kritikusok szerint?

Ehhez a tartalomhoz Magyar Hang-előfizetőként férhet hozzá – bármilyen előfizetéssel. Válassza ki az Önnek legjobban tetsző csomagot!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!