Éhínséggel fenyeget a háború elhúzódása

Éhínséggel fenyeget a háború elhúzódása

Tüzérségi támadásban megsemmisült bevásárlóközpont romjai Kijevben 2022. március 21-én (Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd)

Amikor már azt hittük, hogy végre magához térhet a világgazdaság, újabb ütést vitt be a háború, amely további terheket ró a járvány miatt megtépázott ellátóláncra. Az energiaválság eleve megemelte az árakat, most pedig tovább drágul a műtrágya, amelyet csak tetőz az orosz és ukrán mezőgazdasági export kiesése. Az ukrajnai harcok elhúzódása esetén a kevésbé fejlett országokban élelmiszerhiány alakulhat ki, míg a beszűkülő kínálat globális drágulást idéz elő.

Ukrajna és Oroszország a gabona- és a műtrágyapiacon is fontos szereplő, így e területeken a háború és a szankciók jelentős kiesét okozhatnak a világpiacon. A háború már most is a kereslet – ezzel az árak robbanásszerű – emelkedéséhez vezetett, és a helyzet tovább romolhat. E két ország az időjárás függvényében együttesen mintegy 110–120 millió tonna búzát termel, és ezzel a világ búzaexportjának mintegy harmadát, 29 százalékát adja.

De jelentős mértékű exportot bonyolítanak árpából és kukoricából is, az étolaj globális piacából pedig ketten együtt 52 százalékkal részesednek.

• A harcok mellett mi lehetetleníti még el a munkát?
• Oroszországban mit befolyásolnak a szankciók?
• Hol okozhatja a legnagyobb problémákat Ukrajna mezőgazdasági termelésének visszaesése?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang március 25-én megjelent, 2022/13. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!